YOUCAT pentru copii – Catehismul catolic pentru copii și părinți

Editura Sapientia a publicat o nouă carte din colecția „Youcat”, și anume YOUCAT pentru copii. Catehismul catolic pentru copii și părinți – o lucrare care impresionează nu numai prin ceea ce transmite, ci și prin modul în care face accesibil copiilor tezaurul Bisericii care este credința.

„Youcat pentru copii” reprezintă un ajutor atât pentru preoți, cât și pentru părinți și cateheți, întrucât este o modalitate plină de inspirație și deosebit de interesantă pentru a introduce copilul, cu vârsta între 8 și 12 ani, în învățăturile Bisericii Catolice. Desenele pline de veselie și personajele Lilly și Bob vor încuraja copii să exploreze și să pună întrebări cu privire la credință, Isus, sacramente, rugăciune, astfel încât, această descoperire a tezaurului credinței să nu fie doar un simplu proces de învățare, ci o conversație cu Dumnezeu și cu Biserica. Această carte a fost testată pentru mai mult timp în activități pastorale, aprobată de Congregația pentru Doctrina Credinței și publicată în mod oficial de către Conferința Episcopală Austriacă în august 2018.

Structurat în mai multe părți, urmând firul logic al Catehismului mare, și conceput în forma întrebare – răspuns, „Youcat pentru copii” va ajuta copiii să descopere credința catolică mai ușor și mai pe înțelesul lor; astfel încât, pe măsură ce sunt parcurse paginile și întrebările acestei deosebite lucrări, să devină din ce în ce mai însetați de cunoaștere. Lectura acestui material este, de asemenea, o invitație la explorarea credinței adresată și părinților, aceștia fiind chemați să însoțească, pe acest drum al descoperirii, copilul lor. În acest sens, sunt benefice și utile pasajele explicative, situate în josul fiecărei pagini, care ajută la o mai bună înțelegere a temei pe care o propune întrebarea.

Copiii au idei, iar adulții au idealuri, de aceea, pe măsură ce sunt parcurse întrebările din „Youcat pentru copii”, părinții trebuie să ofere, mai întâi, spațiu copiilor să formuleze părerea lor sau să dea un răspuns personal, astfel se creează un ambient propice aprofundării bucuriei de a fi creștin. Chiar dacă uneori copilul va spune și lucruri greșite sau hazlii despre credință, părinții nu trebuie să se sperie sau să se descurajeze, ci să se bucure că pot să fi alături de copilul lor în această călătorie.

Răspunsurile oferite de „Youcat pentru copii” la fiecare întrebare nu trebuie să explice totul imediat, ci, trebuie ca fiecare pagină din această lucrare să fie lăsată să-și spună povestea; astfel, copilul va deveni din ce în ce mai însetat de cunoaștere și bucuros, căci va înțelege fericirea de a fi prieten al lui Isus și copil al lui Dumnezeu. „Youcat pentru copii” trebuie să fie privit și primit fără prejudecăți în activitatea pastorală, cu multă bucurie și speranță, deoarece este un catehism care vine în sprijinul preoților, cateheților și părinților în munca lor de formare a copiilor.

O catehizare constructivă și de succes nu este numai un moment emoțional sau comunitar, ci o împărtășire a cunoașterii credinței care trece dincolo de întrebările copiilor și ale adulților. De aceea, „Youcat pentru copii” dorește să apropie familiile și să creeze un lanț viu de persoane care să facă posibil ca, de la o generație la altă, evanghelia să fie mereu prezentă și actuală în familii, în comunități și în întreaga Biserică!

Michail Iulian Echert

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro