Cale de îndumnezeire

Éloi Leclerc, Cale de îndumnezeire, Iași 2012, 114 p., 14×20, ISBN 978-606-578-044-6, 10 lei.

Lumea actuala este asaltata de informatii care îl pot ajuta pe om sa se apropie de Dumnezeu, sa-l regaseasca în viata proprie si în cei care îl înconjoara, dar care pot, de asemenea, sa-l îndeparteze de Dumnezeu, sa-l perceapa neclar sau chiar deloc. Astfel se ajunge la o mare ruptura între viata sociala si viata religioasa.

Pentru a reface ruptura între viata sociala si cea religioasa a oamenilor de azi, parintele franciscan francez Eloi Leclerc, cunoscut cititorilor români prin cele doua carti publicate anterior la Editura Sapientia: Întelepciunea unui sarac (2009) si Împaratia ascunsa (2010), le ofera cititorilor un ajutor pretios: cartea intitulata Cale de îndumnezeire. Toate aceste trei carti ale pr. Eloi Leclerc au fost traduse cu multa pasiune si competenta din franceza de Agnes Davidovici.

Cartea de fata doreste sa prezinte o „cale de îndumnezeire”, un mod prin care omul sa-si deschida sufletul catre Dumnezeu, Creatorul sau, pentru ca, asa cum spune psalmistul: „În lumina ta vom vedea lumina!” (Ps 36,10).

Autorul explica si demonstreaza, prin exemple si trimiteri biblice, ca omul, creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, este patruns în adâncul sufletului sau de dorinta de a se uni cu Dumnezeu: „Dumnezeule, tu esti Dumnezeul meu, pe tine te caut dis-de-dimineata” (Ps 63,2). Revelatia nu are alta finalitate decât apropierea lui Dumnezeu de om, vrând sa-l uneasca cu el. „Omul, nascându-se prin intrarea în viata dumnezeiasca, îsi întelege mai bine si propria viata, în care se naste pentru a doua oara, reproducând misterul trinitar”. Redescoperindu-si originea si sensul, omul va încerca sa puna în practica comuniunea, în relatie cu aproapele. „Adevarata comuniune între persoane nu poate exista decât atunci când semenul nostru e recunoscut si întâmpinat asa cum este, cu tot ce este unic, pentru ca astfel traiesc Persoanele divinei Treimi”.

Unul dintre punctele importante în dezvoltarea unei credinte mature si în unirea cu Dumnezeu prezentate în carte este întâlnirea personala cu Isus Cristos, „a carui viata de daruire a reprezentat revarsarea dumnezeirii printre oameni”. În aceasta privinta, o importanta deosebita este acordata contemplatiei, ca „disponibilitate pentru primirea Revelatiei ce ne face partasi la comuniunea trinitara”, si rolului Duhului Sfânt, „cel care ne introduce în dinamica interioara a divinei prezente”.

Recomandam aceasta carte tuturor celor care simt „dorinta de unire cu Dumnezeu” si, pentru aceasta, au nevoie de un îndrumar pentru a descoperi adevarata „cale de îndumnezeire”.

 

Cosmin Cimpoesu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro