Requiemul – ultima rugăciune cântată a lui Mozart

Florin Spatariu, Requiemul – ultima rugăciune cântată a lui Mozart, Iaşi 2015, 102 p., 13×17, ISBN 978-606-578-202-0, 15 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Requiemul – ultima rugăciune cântată a lui Mozart, scrisă de pr. dr. Florin Spatariu. Cartea apare în colecţia „Muzică bisericească” formatul 14×20, are 102 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 15 lei.

Unii oameni mari rămân aureolați în istorie și prin sfârșitul lor, adesea hiperbolizat. Acesta este şi cazul lui Wolfgang Amadeus Mozart, născut la 27 ianuarie 1756, în Salzburg. Acesta fost un compozitor german și austriac, fiind unul din cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice. A decedat la 5 decembrie 1791 în Viena.

Ieșirea lui Mozart din această lume a țesut o legendă legată de capodopera sa finală – din păcate, neîncheiată de autorul însuşi, ci de doi elevi ai acestuia –, Requiem-ul în Re Minor, KV 626. Comanda lansată de un personaj anonim, ciudata boală de care a suferit Mozart, presentimentele și agonia precipitată, au furnizat materia primă a legendei.

Lucrarea, care are structura unei mise, este compusă din 12 părți (Dies irae, Tuba mirum, Rex tremendae, Recordare, Confutatis, Lacrimosa, Domine Jesu, Hostias, Andante, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei), având la bază șase strofe ale unui text poetic latin din secolul al XIII-lea și șase texte liturgice, ce fac parte din slujba funerară, partea denumită „Lacrimosa” fiind cea mai cunoscută. Recviemul este scris pentru patru voci soliste (soprano, alto, tenor, bas), cor mixt și orchestră.

Lucrarea Requiemul – ultima rugăciune cântată a lui Mozart, pe care o prezentăm cititorilor noştri, publicată de curând la Editura Sapientia, a apărut din dorința autorului – pr. dr. Florin Spatariu, profesor de muzică şi dirijor al corului mare al Catedralei Romano-Catolice din Iaşi – de a tălmăci pentru cititori semnificația operei, gândurile rostite și nerostite ale compozitorului, zbuciumul sufletesc ce l-a însoțit pe tot parcursul creației capodoperei sale.

Rod al unor demersuri pe tărâmul esteticii şi stilisticii muzicale interpretative, volumul de faţă pune în centrul investigaţiilor întreprinse asupra Requiem-ului impactul acestei muzici în percepţia ascultătorilor.

Parafrazându-l pe Octavian Paler, pr. Florin Spatariu se întreabă în partea de început a cărții: La ce bun încă o carte într-un univers plin de cărți? Răspunsul este însuși mesajul pe care îl transmite acest volum care traduce în cuvinte admirația și respectul pe care le trezește în fiecare om valoarea deosebită a acestei compoziții a lui Mozart, pe care autorul o descrie ca unică și imposibil de reprodus într-un alt exemplar identic.

Requiemul – ultima rugăciune cântată a lui Mozart surprinde prin observarea atentă a atitudinii lui Mozart în fața unei realități dure: moartea, atitudine „tradusă” din însăși opera compozitorului. În viziunea autorului, pentru cei care iubesc muzica mozartiană, Requiemul le spune adevărul „despre ei, despre scopul vieții și percepția realităților”, lansând o întrebare al cărei răspuns depinde de eforturile fiecăruia: Încotro se îndreaptă viața omului?

Acest volum, rod al muncii pr. Florin Spatariu, se adresează în egală măsură muzicienilor, melomanilor, dar și cititorilor de rând, deschizând în fața fiecăruia un univers al muzicii care parcă are ceva divin în sine, de la început până la sfârșit.

David Cristian Eduard

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro