Conclavul. Proceduri, protagonişti, istorie, curiozităţi

Orazio La Rocca, Conclavul. Proceduri, protagonişti, istorie, curiozităţi, Iași 2019, 120 p., 14×20, ISBN 978-606-578-374-4, 15 lei.

 

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Conclavul. Proceduri, protagonişti, istorie, curiozităţi, scrisă de Orazio La Rocca și tradusă în limba română de pr. dr. Fabian Doboș. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 14×20, are 120 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a plecat dintre noi la vârsta de 84 de ani, după mai bine de 26 de ani de pontificat, al treilea, ca lungime, din istorie. L-au depăşit doar Pius al IX-lea, care a condus Biserica timp de 31 de ani şi 7 luni, şi sfântul Petru, care a condus prima comunitate creştină timp de 37 de ani, la început în Ţara Sfântă, apoi, pentru 25 de ani la Roma, unde a fost martirizat în anul 64 (sau 67) d.C.

Karol Wojtyła este, aşadar, al treilea papă din istoria Bisericii, ca perioadă de pontificat; un record greu de depăşit, aşa cum sunt şi toate celelalte recorduri care caracterizează slujirea sa ca papă: de la numărul enciclicelor (14) la călătoriile naţionale (144) şi internaţionale (102); de la numărul de beatificări (1337) şi canonizări (482) la audienţe, omilii, întâlniri cu şefi de state şi de guverne, cu regi, regine, persoane apropiate sau necunoscute. O lungă serie de scopuri nobile, de apeluri, de intervenţii, de iniţiative care au lăsat o amprentă importantă asupra Bisericii şi a lumii în ultimii 20 de ani ai secolului al XX-lea şi în primii ani ai acestui mileniu. Toate acestea i-au dobândit meritul de a fi recunoscut drept cea mai mare autoritate morală, religioasă şi, din multe puncte de vedere, politică a timpului său.

Primul papă neitalian după 355 de ani, Karol Wojtyła – născut la 18 mai 1920 la Wadowice, într-un orăşel de lângă Cracovia (Polonia) – a urcat pe Scaunul Pontifical, luând numele de Ioan Paul al II-lea, luni, 16 octombrie 1978, în jurul orei 17:20, după un foarte scurt conclav, care a durat numai două zile, urmându-i lui Ioan Paul I, Albino Luciani, papa celor 33 de zile.

Ştirea morţii sale a făcut înconjurul lumii în câteva clipe. L-au plâns creştini de toate confesiunile, credincioşi ai altor religii, atei, oameni de bunăvoinţă, dar mai ales catolicii, în număr de un miliard trei sute de milioane, răspândiţi în cele patru colţuri ale lumii, care au avut în el, pentru mai bine de un sfert de secol, punctul de referinţă al credinţei în Cristos, ghidul spiritual prin excelenţă.

Dar Biserica – pe care, în anii săi de pontificat, Papa Wojtyła a plasmat-o după chipul şi imaginea sa prin cuvinte, opere, gesturi şi, mai ales, prin numirile a mii de episcopi şi sute de cardinali –, deşi a suferit mult din cauza pierderii acestui papă care a iniţiat-o în mileniul al treilea, printr-unul dintre cele mai lungi şi intense pontificate din toată istoria Bisericii, şi-a reluat drumul. Acest lucru se observă, mai ales, în afara zidurilor vaticane. Într-adevăr, după acel moment de confuzie creat de moartea marelui papă, a început timpul post- Wojtyła.

În această lucrare vom încerca să prezentăm, în prima parte, perioada care a urmat după moartea Papei Karol Wojtyła, plecând de la descrierea organizării conclavului din Vatican, adunarea cardinalilor chemaţi să aleagă un nou pontif, adunare care se reunise pentru ultima dată la 14 octombrie 1978, şi a cărei activitate nu este cunoscută, mai ales de către tineri.

În partea a doua, vom analiza modalitatea în care cardinalii electori se vor prezenta la această întâlnire istorică, considerând numărul, numele şi distribuţia geopolitică a Colegiului cardinalilor, aşa cum se prezintă acum acesta, în urma celor nouă consistorii ţinute de Ioan Paul al II-lea de-a lungul pontificatului său.

În sfârşit, ultima parte o vom dedica redescoperirii curiozităţilor istorice şi statisticilor privitoare la alegerea papilor, conclav, consistorii, dar şi la legendele şi credinţele populare privind istoria Scaunului Pontifical.

Orazio La Rocca

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro