Sfânta Liturghie: explicată, comentată și ilustrată punct cu punct

Aurel Istoc, Sfânta Liturghie: explicata, comentata si ilustrata punct cu punct, Iasi 2012, 546 p., 14×20, ISBN 978-606-578-039-2, 25 lei.

Editura „Sapientia” anunta aparitia cartii Sfânta Liturghie: explicata, comentata si ilustrata punct cu punct, scrisa de pr. Aurel Istoc. Cartea apare în formatul 14×20, are 546 pagini si poate fi procurata de la orice librarie catolica din tara la pretul de 25 lei.

Vorbind despre sfânta Liturghie, sfântul Ioan Maria Vianney spunea: „Toate faptele bune adunate la un loc nu pot echivala jertfa sfintei Liturghii, pentru ca sunt fapte ale oamenilor, pe când sfânta Liturghie este opera lui Dumnezeu. Martiriul este nimic în comparatie cu sfânta Liturghie, pentru ca este jertfa unui om pentru Dumnezeu, pe când sfânta Liturghie este jertfa trupului si sângelui lui Dumnezeu pentru om”.

Aceste cuvinte ale patronului preotilor au fost alese de pr. Aurel Istoc, paroh la Adjudeni (NT), ca moto pentru recenta sa carte aparuta la Editura Sapientia: Sfânta Liturghie: explicata, comentata si ilustrata punct cu punct. Autorul ne este deja cunoscut prin cartile sale precedente: Sarbatorile Sfintei Fecioare Maria, Iasi 2003; Ziua pe care a facut-o Domnul. Sabatul ebraic si duminica crestina, Iasi 2005; Cartea iubirii lui Dumnezeu. Prelegeri despre Sfânta Scriptura, Iasi 2008.

Tematica abordata în aceste publicatii scoate în evidenta preocuparea catehetica si pastorala a parintelui Aurel, care cauta sa trateze aspectele nevralgice ale trairii crestine în lumea de azi. Devotiunea fata de sfânta Fecioara Maria, centralitatea duminicii în arcul saptamânal, importanta fundamentala a Sfintei Scripturi în viata crestinului si, acum, sfânta Liturghie explicata, comentata si ilustrata traseaza deja un profil clar al credinciosului crestin catolic. Ceea ce îl distinge si, totodata, îl întareste pe un crestin în drumul sau de credinta sunt: lectura Sfintei Scripturi, participarea la sfânta Liturghie, respectarea zilei Domnului si devotiunea fata de Maica Domnului.

Cartea Sfânta Liturghie: explicata, comentata si ilustrata punct cu punct este structurata în sase parti. În prima parte, „Liturghia duminicala”, autorul trateaza despre necesitatea participarii la sfânta Liturghie, mai ales în Ziua Domnului, duminica, deoarece „viata crestina îsi are punctele ei de sustinere în respectarea cu fidelitate a duminicii si în participarea duminicala la sfânta Liturghie”. În urmatoarele cinci parti, autorul explica pas cu pas fiecare moment al sfintei Liturghii: „Riturile de început”, „Liturgia cuvântului”, „Liturgia euharistica”, „Riturile de împartasire” si „Riturile de încheiere”. Fiecare moment al Liturghiei este explicat si ilustrat atât din punct de vedere teologic si liturgic, cât si pastoral-catehetic, parintele straduindu-se sa aduca la fiecare tema si exemple din viata crestinilor de ieri si de astazi.

Având în vedere schimbarea de mentalitate care îi afecteaza pe multi crestini din comunitatile noastre, în special prin dezertarea de la dreptul si datoria de a participa în fiecare duminica la sfânta Liturghie, cartea poate fi folosita cu mult rod atât de catre pastori si cateheti, care au sarcina de a le explica crestinilor importanta participarii la sfânta Liturghie, cât si de credinciosii laici care doresc sa-si alimenteze credinta si iubirea lor fata de Euharistie, darul suprem al Mântuitorului Isus Cristos.

 

Cosmin Cimpoesu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro