Secretarul meu

Raymund Netzhammer, Secretarul meu, Iași 2006, 120 p., 17×24, ISBN: 973-8474-86-8, 11 RON.

Aceasta lucrare cu caracter memorialistic apare pentru prima oara în România, fiind un fragment din opera memorialistica a celui care a fost dr. Raymund Netzhammer, arhiepiscop de Bucuresti în perioada 1905-1924. Din aceasta opera a fost editat un fragment intitulat „Arhiepiscop în România”, aparut la Bucuresti în 1993, iar spre sfârsitul anului anului 2005 a aparut, la Editura Academiei din Bucuresti, textul integral al memoriilor sale. Textul de fata a fost tradus din limba germana de domnul Tudor Soroceanu, iar cartea detine si câteva imagini de arhiva, o parte dintre acestea fiind inedite, descoperite în arhivele Abatiei benedictine de la Einsiedeln din Elvetia.
Volumul Secretarul meu reprezinta o confesiune personala pe care arhiepiscopul o face despre parintele benedictin Lucius Fetz, care a activat în calitate de secretar particular al lui Netzhammer, profesor si spiritual la Seminarul Arhiepiscopal „Sfântul Duh” din Bucuresti. Autorul prezinta un portret cald, personal si sincer al secretarului sau pe care l-a cunoscut înca din anul 1883, când era la Abatia benedictina de la Einsiedeln (Elvetia), unde activa ca profesor. Este impresionanta marturia autorului, care îl remarca pe micul seminarist îmbracat în rasa si cota care urma sa desfasoare un serviciu liturgic în sarbatoarea Trupul si Sângele Domnului. Mai târziu, tânarul seminarist Lucius Fetz a devenit, în 1889, calugar benedictin, iar la 2 mai 1894, a fost hirotonit preot la Einsiedeln.
Majoritatea activitatii sale preotesti si-a desfasurat-o în România, fiind mereu alaturi de arhiepiscopul Netzhammer. În paginile cartii transpare prietenia sincera si adevarata care i-a unit în fata greutatilor si care nu a putut fi desfacuta decât de moartea prematura a pr. Lucius, survenita în seara zilei de 27 noiembrie 1931. „Confratele meu mi-a aratat pâna în ultima clipa dragostea cea mai lipsita de interes si si-a manifestat fata de mine cea mai profunda fidelitate”, noteaza arhiepiscopul. De asemenea, putem afla din paginile acestei lucrari, mai multe amanunte despre preocuparile intelectuale ale parintelui Lucius, pasionat de matematica, fizica, chimie, istorie si geografie. Delicatetea sufleteasca a parintelui, grija sa fata de saracii si cersetorii din Bucuresti, fata de cresterea spirituala si umana a seminaristilor catolici din Bucuresti, dar si simpatia fata de tineret, au reprezentat principalele caracteristici ale vietii sale preotesti.
Aceasta lucrare nu se adreseaza doar celor pasionati de istorie bisericeasca, ci si tuturor acelora care doresc sa se familiarizeze cu climatul social-politic al începutului de secol XX, destul de zbuciumat pentru activitatea arhiepiscopului Netzhammer. De asemenea, lucrarea ne prezinta si evolutia frumoasa a unei prietenii total dezinteresate, cladita pe aceeasi stânca: dragostea fata de Cristos si aproapele, precum si pasiunea pentru adevar si cultura.

A. Dumitrescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro