Samariteanul milostiv

Claudiu Dumea, Samariteanul milostiv, Iași 2009, 95 p,, 14×20, ISBN 978-973-8980-56-3, 95 p., 10 RON.

Cine nu a auzit vreodata de parabola samariteanului milostiv pe care o gasim în Evanghelia dupa sfântul Luca. Plina de învataminte, ea ne îndeamna sa nu ramânem orbi si surzi la suferinta altuia, ci, asemenea samariteanului, sa ne plecam spre cel suferind, spre cel în durere.

   Având în fata aceasta parabola, pr. Claudiu Dumea, profesor si spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iasi, dar si asistentul spiritual al Asociatiei Medicilor Catolici din Iasi, vine acum cu o noua aparitie editoriala în care vrea sa atinga una dintre problemele fundamentale ale credintei crestine – caritatea, milostivirea, compasiunea si grija fata de cei bolnavi, de cei suferinzi.

   În pofida dimensiunilor reduse, noua aparitie editoriala este plina de învataminte. Mai întâi, autorul vine cu unele sfaturi utile de care trebuie tinut cont pentru a petrece zilele de reculegere. Apoi, parintele încearca sa raspunda la întrebarea pe care si-o punea si sfântul Iacob în scrisoarea sa: „Ce este viata?” (Iac 4,14). În fata neputintei stiintei si a filozofiei de a raspunde la aceasta întrebare, pr. Claudiu Dumea apeleaza la credinta, spunând ca sensul vietii omului este Dumnezeu. Dupa viata, analizeaza credinta, care, dupa autor, este determinanta nu doar pentru viata prezenta, ci si pentru viata vesnica, întrucât „cine va crede, se va mântui”. Dupa aceste incursiuni, parintele „porneste” pe drumul de la Ierusalim la Ierihon alaturi de samariteanul milostiv. Urmând traditia crestina, autorul vorbeste despre diavol ca fiind acei tâlhari care l-au atacat pe omul din parabola si face o incursiune în „istoria” Satanei asa cum ne-o prezinta Scriptura sau traditia, dar si influenta acestui înger decazut asupra lumii si omenirii.

   În opozitie cu tâlharul, pr. Claudiu Dumea ne prezinta imaginea samariteanului milostiv, adica a lui Isus, cel venit sa salveze lumea de tâlhariile diavolului. Folosind imaginea untdelemnului si a vinului, autorul ne prezinta importanta sacramentelor în tamaduirea oricarei rani cauzate de pacat pe care ne-o ofera Isus. Cartea se încheie cu doua îndemnuri adresate cititorului: „Mergi si fa si tu la fel!”, adica sa urmam exemplul lui Isus în a-l ajuta pe cel cazut în mâna tâlharilor, si, ca urmare a acesteia: „Bucurati-va!”, stiind ca suntem iubiti de Dumnezeu. Recomandam aceasta carte mica, dar bogata, întrucât ne învata si ne îndeamna sa fim milostivi asemenea lui Isus, asemenea samariteanului de pe drumul spre Ierihon.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro