Padre Pio – o scurtă biografie

Teresio Bosco, Padre Pio – o scurtă biografie, Iaşi 2014, p. 109, 14×20, ISBN 978-606-578-140-5, 10 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Padre Pio – o scurtă biografie, scrisă de Teresio Bosco și tradusă în limba română de pr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecţia „Viețile sfinților”, formatul 14×20, are 109 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 10 lei.

Padre Pio a fost și rămâne omul speranței. De-a lungul întregii sale existențe, în mijlocul celor mai mari și mai obscure dificultăți, a continuat mereu sa privească înainte cu optimism, încredere și iubire. Avea inițiative mărețe și o credință care provoca miracolele.

Cartea Padre Pio – o scurtă biografie, apărută recent la Editura Sapientia, scrisă de cunoscutul autor Teresio Bosco și tradusă în limba română de pr. Petru Ciobanu, dorește să prezinte cititorilor câteva dintre punctele esențiale din viața acestui sfânt.

Padre Pio s-a născut la 25 mai 1887 la Pietrelcina, în Arhidieceza de Benevento, fiind fiul lui Orazio Forgione şi al Mariei Giuseppa de Nunzio. La Botez a primit numele de Francesco. La 6 ianuarie 1903, la vârsta de 16 ani, a intrat în noviciatul călugărilor capucini din Morcone, unde la 22 ianuarie a îmbrăcat haina de franciscan și a luat numele de „fratele Pius de Pietrelcina”. La sfârșitul anului de noviciat a depus voturile simple, și la 27 ianuarie 1907 a făcut profesiunea solemnă. După ce a fost hirotonit preot la 10 august 1910 la Benevento, a stat cu familia sa din motive de sănătate. În septembrie 1916 a fost trimis la mănăstirea de la San Giovanni Rotondo, și a rămas acolo până la moartea sa. Tot în această mănăstire a primit și stigmatele în anul 1918 pe data de 20 septembrie.

La nivelul carității sociale, s-a angajat în ușurarea durerii și a suferinței multor familii, fondând „Casa Alinarea suferinței”, pe data de 5 mai 1956. Padre Pio s-a dedicat asiduu rugăciunii petrecând ziua și o mare parte din noapte în conversație cu Dumnezeu. Credința l-a făcut să accepte întotdeauna voința plină de mister a lui Dumnezeu.

El și-a demonstrat iubirea deplină pentru aproapele primind, timp de mai bine de 50 de ani, nenumărate persoane care au recurs la ministerul și la confesionalul său, la sfatul și mângâierea lui. Era aproape asediat: îl căutau în biserică, în sacristie, în mănăstire. Și el se dăruia tuturor, reaprinzând credința, împărțind haruri, aducând lumină. Dar în special în săraci, în cei aflați în suferință și în bolnavi vedea imaginea lui Cristos, și li se dăruia în mod particular.

În mod sincer gândea despre sine că este nedemn de darurile lui Dumnezeu, plin de slăbiciune și infirmitate, și în același timp binecuvântat cu favoruri divine. Moartea l-a găsit pregătit și senin în ziua de 23 septembrie 1968, la vârsta de 81 de ani.

În anii care au urmat după moartea sa, faima sfințeniei și a miracolelor sale a crescut tot mai mult, răspândindu-se în întreaga Biserică. În scurt timp, Ordinul Capucin a întreprins pașii prevăzuți de dreptul canonic pentru începerea cauzei de beatificare și canonizare. În 18 decembrie 1997, în prezenta Papei Ioan Paul al II-lea, a fost promulgat decretul privind trăirea eroică a virtuților. Pe data de 2 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea l-a beatificat. Tot în această zi a fost stabilită și sărbătoarea sa liturgică: 23 septembrie. Canonizarea sa a avut loc la 16 iunie 2002.

Plin de iubire fată de Dumnezeu și față de aproapele, Padre Pio și-a trăit pe deplin vocația de a lucra pentru răscumpărarea omului, în conformitate cu misiunea specială care a marcat întreaga sa viață și pe care a exercitat-o prin îndrumarea spirituală a credincioșilor: reconcilierea sacramentală a penitenților și celebrarea Euharistiei. Culmea activității sale apostolice a fost celebrarea sfintei Liturghii. Credincioșii care luau parte la Liturghie erau martorii unor adevărate miracole.

Ştefan Tamaş

 

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro