Cartea răspunsurilor

Anselm Grün, Cartea răspunsurilor, Iași 2021, 202 p., 14×20, ISBN 978-606-578-438-3, 20 lei. 

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Cartea răspunsurilor, scrisă de Anselm Grün și tradusă în limba română de pr. Ioan Bișog. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 202 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei. 

Teologii nu au doar sarcina de a da răspunsuri fără să cunoască adevăratele probleme ale oamenilor, dar sunt acuzaţi destul de des că dau răspunsuri la ceva ce nu mai interesează pe nimeni. Dusă la extrem, o atare acuză este exprimată ca reacţie la sloganul creştinilor evanghelici, conform cărora Isus este răspunsul la toate întrebările: „Isus este răspunsul. Dar care era întrebarea?”

Cine continuă să primească răspunsuri la întrebări pe care nu le-a pus, acela curând va înceta să mai asculte. Şi doar cine pune întrebări juste poate descoperi răspunsuri care să-l ajute să meargă înainte. Într-o discuţie, se întâmplă adesea că cine pune întrebări mai bune duce înainte conversaţia şi contribuie mai mult decât toţi la soluţia unei probleme.

Întrebările de care mă ocup în această carte nu sunt inventate. Dacă ţin o conferinţă, ofer mereu posibilitatea unei discuţii. Uneori sunt puse puţine întrebări, dar alteori întrebările sunt multe şi importante. Atunci îmi dau seama ce-i preocupă pe oameni. Unele întrebări sunt repetate. Adeseori în mod direct, alteori se ascund chiar în spatele problemelor aparent complet diferite. Sunt întrebări ale oamenilor cu totul normali, şi totuşi este vorba despre întrebări fundamentale, care privesc toate temele principale ale vieţii. Este vorba despre întrebări la care nicio ştiinţă, oricât de specializată ar fi, nu poate să ofere un răspuns sigur în interiorul propriului ambitus de competenţă. Dincolo de asta, întrebările vin din toate părţile, nu ne dau linişte. Întrebările sunt puse de persoane tinere, de persoane aflate în diverse situaţii de viaţă. De aceea, sper, cu răspunsurile conţinute în această carte, să venim în întâmpinarea întrebărilor celui mai mare număr de cititori şi cititoare.

Dat fiind că nu este vorba despre întrebări noţionale şi nici măcar de răspunsuri verificabile din punct de vedere obiectiv, răspunsul meu este întotdeauna subiectiv, plecând de la experienţa de viaţă. Şi, desigur, îl ofer pe fondul teologiei pe care eu însumi am studiat-o. Dar, în acelaşi timp, caut mereu să-mi dau un răspuns satisfăcător mie însumi, un răspuns pe care eu însumi îl înţeleg şi pentru care îmi pot asuma răspunderea înaintea mea, a raţiunii şi a credinţei mele.

Întrebările cu care mă confrunt în această carte mă pun pe gânduri. Nu cunosc răspunsurile dinainte, dar, căutând să mă confrunt cu ele şi să răspund, sunt provocat la rândul meu să reflectez. Şi uneori pot experimenta mulţumirea că înăuntrul meu se nasc răspunsuri pe care nu le cunoşteam înainte şi care, deci, sunt scoase la lumină de cei care-mi pun întrebările.

Mă bucur că răspunsurile pe care le dau la întrebările acestei cărţi pot să-i stimuleze pe cititori, să reflecteze şi să caute răspunsuri pe care ei înşişi şi le-ar putea da la întrebările cele mai profunde. E posibil ca întrebările şi răspunsurile acestei cărţi să trezească în ei noi întrebări. Poate că acestea sunt întrebări centrale şi pentru ei şi răspunsurile la ele îi pot ajuta să reuşească mai mult sau mai puţin în propria viaţă. Să se încreadă în întrebările care se nasc în ei. Să caute, pe fondul acestor întrebări puse în carte, să răspundă, cu siguranţa că Duhul Sfânt lucrează în ei şi le sugerează ceea ce poate să le aducă pacea la întrebările şi dubiile lor.

Anselm Grün

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro