Catehismul vieţii spirituale

Cardinal Robert Sarah, Catehismul vieţii spirituale, Iași 2022, 324 p., 14×20, ISBN 978-606-578-494-9, 30 lei. 

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Catehismul vieţii spirituale, scrisă de Cardinal Robert Sarah și tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 324 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

Acest volum este o încercare modestă de a-i însoţi pe toţi cei care doresc să răspundă iubirii lui Dumnezeu printr-o viaţă plină, fericită şi rodnică, înflorind în fericirea veşnică de a-l contempla. El s-a născut din dorinţa de a-i ajuta să parcurgă o călătorie interioară de ascensiune spirituală şi să se deschidă la bucuria unei întâlniri care să le schimbe viaţa. Aceste rânduri emană dintr-o inimă deschisă la evanghelia şi la Persoana lui Isus Cristos, cu dorinţa de a provoca aceeaşi deschidere în cititor, ajutându-l să intre în sine însuşi, în locul prezenţei intime a lui Dumnezeu, şi dându-i efortului său de convertire un caracter tangibil, să-i indice drumul de urmat şi mijloacele concrete pentru a-l repune pe Dumnezeu în centrul preocupărilor sale esenţiale.

Mi s-a părut că eclipsa lui Dumnezeu în societăţile noastre postmoderne, criza valorilor umane şi morale fundamentale şi repercusiunile ei în Biserică, unde se constată confuzie în ceea ce priveşte adevărul revelat de Dumnezeu, pierderea sensului autentic al liturgiei şi obscurizarea identităţii preoţeşti, toate cereau cu tărie să le fie oferit credincioşilor un adevărat catehism al vieţii spirituale. Să nu ne lăsăm păcăliţi cu privire la acest titlu. Nu am căutat să scriu un rezumat al întregii credinţe creştine. Avem la dispoziţie Catehismul Bisericii Catolice şi Compendiul său, care rămân instrumente de neînlocuit pentru învăţarea şi studierea întregii doctrine revelate de Cristos şi propovăduite de Biserică. Această carte este un catehism al vieţii interioare. Ea este menită să indice principalele mijloace de a intra în viaţa spirituală, cu un scop practic şi neacademic. În vremea părinţilor Bisericii, catehumenii erau însoţiţi pe tot parcursul Postului Mare de cateheze ample pentru a le permite să înţeleagă cât de mult trebuia să le schimbe viaţa Botezul pe care urmau să-l primească. Acest catehism, organizat în jurul sacramentelor, al rugăciunii, al ascetismului, al liturgiei, are acelaşi scop: să-l facă pe fiecare conştient de faptul că Botezul său este începutul unei mari convertiri, al unei mari întoarceri la Tatăl.

Mi-aş dori ca aceste pagini să fie ca un ecou al strigătului lansat către Moise de poporul lui Dumnezeu, flămând, însetat şi epuizat de deplasarea sa printr-un „pământ pustiu, uscat şi fără apă”, unde nu există nici adăpost, nici hrană (cf. Ps 63,2). Aş dori ca ele să suscite sau să trezească în fiecare dintre noi o sete şi o foame insaţiabile după cuvântul lui Dumnezeu şi, asemenea israeliţilor, să le cerem cu insistenţă episcopilor şi preoţilor noştri accesul la această hrană indispensabilă pentru a creşte lăuntric şi a merge spre Dumnezeu; nu discursuri social-politice, scrisori pastorale despre drepturile omului şi democraţiile moderne sau alte noutăţi (cf. Fap 17,21), ci cuvântul durabil, ferm şi categoric al lui Isus, şi învăţăturile Magisteriului Bisericii care rezultă din acesta.

Viaţa creştină, trăită pe urmele lui Cristos şi hrănită de sacramente, este cu adevărat un nou exod interior pe care Dumnezeu vrea să-l parcurgă împreună cu noi pentru a ne conduce la muntele transfigurării noastre în adevăraţi fii şi fiice ale lui Dumnezeu în Fiul său, Isus Cristos, Domnul nostru.

Aceste pagini au ambiţia umilă, în ciuda limitelor lor, de a arăta cum călătoria creştină începută la Botez este un drum de convertire şi de transformare radicală a întregii noastre vieţi. Fie ca ele să vă fie de mare ajutor în această călătorie de aprofundare şi de creştere interioară, prin care toţi trebuie să ajungem „la unitatea credinţei şi a cunoaşterii Fiului lui Dumnezeu, la omul desăvârşit, la măsura staturii plinătăţii lui Cristos” (Ef 4,13).

 

Cardinal Robert Sarah

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro