Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun

Anton Coșa, Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun, Iași 2007, 17×24, 574 p., ISBN 978-973-8980-14-3, 35 RON.

 Anton Cosa este cercetator in cadrul Asociatiei „Dumitru Martinas” a romano-catolicilor din Bacau si unul dintre colaboratorii de seama ai Departamentului de Cercetare Stiintifica de pe lânga Episcopia Romano-Catolica de Iasi, al carui principal scop este punerea în valoare a trecutului catolicilor din Moldova si inserarea valorilor si traditiilor specifice catolicismului din aceasta parte a României în circuitul cultural intern si international. De asemenea, A. Cosa este autorul sau coautorul unui numar important de studii si monografii închinate comunitatilor catolice din Moldova, precum si al unei masive teze de doctorat, intitulata Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun (secolele XVII-XVIII), sustinuta în anul 2004 la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române din Bucuresti. Studiul acesta s-a bucurat de o atentie deosebita din partea istoricilor din România.
Autorul este un istoric pasionat de trecutul catolicilor moldoveni, el însusi provenind dintr-o comunitate de traditie catolica din judetul Bacau. În acest sens, A. Cosa marturiseste în introducerea lucrarii ca acest studiu este o parte componenta a preocuparilor sale privind istoria catolicilor din Moldova. Originea lui sta în fascinatia pe care universul istoriei acestei comunitati a exercitat-o asupra noastra înca din vremea liceului. O parte mica din acest studiu a fost publicata si în „Buletin istoric” 7(2006), sub numele „Repertoriul comunitatilor catolice din judetul Bacau”, în care autorul prezinta un istoric succint al mai multor comunitati traditional catolice din Moldova.
Lucrarea de fata are doua parti: textul propriu-zis al lucrarii, cu patru capitole, si doua anexe ample, care cuprind prezentarea unui Status Animarum complex al credinciosilor comunitatilor catolice din Moldova anului 1781 si un numar de 143 de scrisori, relatari misionare si rapoarte ale misionarilor care privesc trecutul catolicilor din Moldova. Aceste documente sunt rodul cercetarilor amanuntite ale autorului în diferite arhive, mai ales în Arhiva Congregatiei „De propaganda fide” din Roma. Cercetarea nu se rezuma doar la secolele XVII-XVIII, ci atinge si perioada secolelor XIV-XV, cu incidenta si în vremurile noastre, iar argumentele de ordin istoric, etnografic si filologic prezentate în cartea de fata ofera lumini noi în cunoasterea trecutului comunitatii catolicilor moldoveni. Tocmai de aceea se poate spune ca prezentul volum se adreseaza nu doar cercetatorilor sau celor pasionati de istorie, ci si fiecarui catolic în parte, deoarece istoria este martorul care confirma trecerea timpului, ilumineaza realitatea, vitalizeaza memoria (Cicero).

A. Dumitrescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro