Celebrarea milostivirii

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Celebrarea milostivirii, Iași 2015, 14×20, 86 p., ISBN 978-606-578-232-7, 10 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Celebrarea milostivirii, redactată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări şi tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Patrașcu. Cartea apare în colecția „Cateheză”, formatul 14×20 cm, are 86 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Pentru o mai bună cunoaștere și trăire a Anului jubiliar al Milostivirii, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări propune documentul intitulat „Celebrarea milostivirii”. Acesta prezintă modul în care poate fi contemplat misterul milostivirii lui Dumnezeu în cadrul diverselor celebrări, a diferitelor momente de rugăciune, precum și ritul deschiderii Porții Milostivirii.

Documentul debutează cu o scurtă Prezentare semnată de Rino Fisichella, Președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. Acesta spune că volumul răspunde nevoii de a explica semnele care însoțesc Jubileul în cadrul celebrării liturgice pentru că aceasta este „momentul privilegiat pentru a putea observa și a ne lăsa fascinați de fața milostivă a Tatălui”.

Misterul milostivirii, ca orice mister, trebuie aprofundat progresiv, iar anul liturgic este momentul prin excelență al acestui parcurs. Primul moment în care fața milostivă a Tatălui strălucește în mod deosebit este Postul Mare, iar culmea acestui timp de reconciliere este Săptămâna Sfântă și Timpul Pascal. Sunt amintite încă două mari sărbători care prin natura lor îndeamnă la meditarea milostivirii divine: Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci și Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus.

Al doilea punct al acestui ghid pastoral oferă directive pentru ca în celebrarea sacramentelor „să transpară milostivirea și grija Tatălui față de fiecare dintre fii săi, exprimate în harul sacramental”. Unele sacramente scot mai mult în evidență această dimensiune. Păstorii sunt invitați să acorde o atenție specială celebrării Botezului, a Reconcilierii și a Ungerii bolnavilor. Totuși, culmea celebrării milostivirii este atinsă în celebrarea Euharistică, „consumare a iertării primite în cadrul sacramentului Reconcilierii”. Nici un drum spiritual nu este posibil fără rugăciune.

În „Celebrarea milostivirii” sunt subliniate atât motivele, cât și modurile în care viața de rugăciune și locurile celebrării pot deveni instrumente importante pentru a experimenta și a ajuta să se trăiască mai bine milostivirea lui Dumnezeu.

Al patrulea punct propune aprofundarea prin Lectio divina a trei texte evanghelice care fac să transpară milostivirea lui Dumnezeu. Acest ghid recomandă apropierea de cuvântul lui Dumnezeu în trei momente: ascultarea, meditația și rugăciunea (cuvântul care devine rugăciune).

„Celebrarea milostivirii” se încheie cu Ritul de deschidere a Porții milostivirii în bisericile particulare, precum și celebrarea închiderii Jubileului în aceste biserici.

Acest ghid propus de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări este un instrument util atât pentru păstori, cât și pentru credincioși în acest timp special de contemplare a misterului milostivirii care să fie pentru fiecare „izvor de bucurie, de seninătate și de pace…condiție a mântuirii noastre”(Papa Francisc).

 

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro