Codul creștin al bunelor maniere
Claudiu Dumea, Codul creștin al bunelor maniere, Iași 2001, 140 p., 14×20, ISBN: 973-8474-01-9, 10 RON.
Oamenii nu sunt întotdeauna manierati asa cum ar trebui sa fie. Multi nu au nici macar o idee exacta despre politete; gândesc ca ea consta în primul rând în a fi în ton cu moda, o cauta în gesturi exterioare, pe când în realitate adevarata politete trebuie sa existe în sentiment, sa se nasca din inima.
Politetea este un instrument delicat care trebuie sa vibreze odata cu sufletul. Politetea este o arta care nu se învata fara oboseala. E arta cea mai grea, deoarece este atât de usor sa fii nepoliticos. Putin reusesc sa si-o însuseasca perfect, deoarece, în fond, nu este altceva decât un buchet de virtuti alese.
Lipsa de civilizatie în comportarea umana nu se datoreaza faptului ca nu ar exista suficiente carti în domeniu, ci faptului ca o comportare civilizata nu izvoraste în primul rând din cunoasterea unui cod al bunelor maniere, ci din sufletul omului. Cu cât, asadar, oamenii vor poseda sentimente mai nobile si mai delicate, cu atât vor deveni mai „domni” în comportamentul lor.
Daca ne îndreptam privirea spre cei pe care Dumnezeu i-a ales sa fie „lumina lumii” si „sarea pamântului”, constatam ca cei mai multi sunt la înaltime prin calitatile lor umane ca si prin virtutile crestine pe care le practica, raspunzând astfel misiunii grele pe care o au de îndeplinit în mijlocul oamenilor si asteptarilor Bisericii. Totusi, pentru a fi sinceri, trebuie sa recunoastem ca printre ei sunt unii care, din pacate, în materie de eleganta în comportare lasa de dorit, cel putin în parte.
Acest cod al bunei cuviinte îsi propune sa-i ajute în primul rând pe viitori slujitori ai altarului sa evite neajunsurile în relatiile lor de munca, de învatatura, de societate, dar oricine doreste sa-si însuseasca acel ideal al francezilor în materie de comportare – „savoir vivre” – are de câstigat din lectura acestei carti.
Cl. Dumea
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro