Ecouri on-line ale beatificării episcopului Anton Durcovici

Fabian Doboș, editor, Ecouri on-line ale beatificării episcopului Anton Durcovici, Iași 2017, 14×20, 276 p., ISBN 978-606-578-326-3, 20 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Ecouri on-line ale beatificării episcopului Anton Durcovici, editată de pr. dr. Fabian Doboș. Cartea apare colecţia „Creștinism în contemporaneitate”, în formatul 14×20, are 276 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 20 lei.

Editarea documentelor privitoare la istoria catolicilor din Moldova a reprezentat pentru Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi o prioritate de prim rang, încă din 1999, anul înfiinţării sale.

Conştienţi de faptul că scripta manent, prin această lucrare dorim să readucem în atenţia cititorilor evenimentul special pe care Dieceza de Iaşi l-a trăit la 17 mai 2014, zi în care episcopul martir Anton Durcovici a fost beatificat pe stadionul „Emil Alexandrescu” din Iaşi.

Prezenta lucrare are la bază un manuscris întocmit la sfârşitul lunii mai 2014 de către Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi. Autorul manuscrisului este Andrei Stolnicu, iar titlul: Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici. Iaşi, 17 mai 2014. Revista Presei: 31 octombrie 2013 – 21 mai 2014. Manuscrisul, care acum se află în Arhiva Episcopiei, cuprinde 236 de pagini şi conţine aproape toate articolele privitoare la beatificarea episcopului Anton Durcovici publicate on-line, din momentul în care Sfântul Părinte Papa Francisc şi-a dat acordul pentru beatificarea episcopului martir (31 octombrie 2013) până la data de 21 mai 2014.

Dorim, aşadar, să edităm acest manuscris pentru a repropune cititorilor personalitatea şi exemplul de sfinţenie dat de acest fericit. Un al doilea motiv, la fel de important, este faptul că mediul on-line este mai puţin sigur în privinţa păstrării informaţiilor. Într-adevăr, căutând pe site-urile respective, unele articole din manuscris, nu au mai fost găsite. În acest sens, prezenta lucrare cuprinde doar traducerea articolelor negăsite.

Articolele editate în volumul de faţă au fost scrise în şapte limbi. Un sincer mulţumesc adresez traducătorilor care cu deosebită bucurie şi-au oferit disponibilitatea de a colabora la publicarea acestui volum: Iulian Echert (engleză, franceză); Mariana Monica Pereşi (germană); Laurenţiu Frâncu (italiană); Delia Antoanela Cimpoeşu (spaniolă); Andrea Dobeş (maghiară).

La împlinirea a trei ani de la beatificarea episcopului martir al Diecezei de Iaşi, se cuvine să înălţăm gândul nostru de mulţumire către Dumnezeu, care a făcut posibilă o astfel de sărbătoare, şi parcurgând paginile acestui volum să luăm exemplu de tărie creştinească de la cel care a fost şi este pentru orice creştin autentic un imbold în trăirea credinţei.

Pr. dr. Fabian Doboş