Familia şi planul lui Dumnezeu în „Amoris laetitia”

Iulian Faraoanu, coordonator, Familia şi planul lui Dumnezeu în „Amoris laetitia”, Iași 2018, 130 p., 14×20, ISBN 978-606-578-361-5, 10 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Familia şi planul lui Dumnezeu în „Amoris laetitia”, sub coordonarea pr. dr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecția „Tratate de teologie”, în formatul 14×20, are 130 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Volumul de faţă reuneşte în cea mai mare parte lucrările prezentate cu ocazia cursurilor de formare pentru preoţi organizate de Episcopia Romano-Catolică de Iaşi în anul 2017. Conferinţele susţinute s-au inspirat din documentul „Amoris laetitia”, emanat de sfântul Părinte Papa Francisc în urma Sinodului pentru Familii desfăşurat la Roma în anul 2016.

Cartea se constituie drept un instrument în vederea abordării şi înţelegerii spiritului scrisorii apostolice „Amoris laetitia”. E vorba despre o viziune a Papei despre familie şi căsătorie, care reia tradiţia anterioară, dar aduce noi puncte de vedere cu un accent mai mare pe dimensiunile dialogului şi ale milostivirii.

Prima parte intenţionează să aşeze fundamentele, fie cele biblice, fie cele antropologice. Un bun punct de plecare e trasat în prezentarea raportului dintre Isus şi familie, idee subliniată în conferinţa inaugurală „Isus şi familia. Perspective biblico-teologice despre fundamentele familiei”. Despre bazele antropologice se pot găsi informaţii în prelegerea „Creaţi pentru a ne dărui. Viziunea antropologică a exortaţiei Amoris laetitia”.

A doua parte tratează aspectele spirituale şi pastorale ale căsătoriei şi familiei, cu referinţă îndeosebi la capitolele 8 şi 9 ale documentului papal. E de dorit o revigorare a spiritualităţii conjugale şi familiale. În acelaşi timp, sunt utile şi indicaţiile pastorale mai practice care permit o însoţire şi un discernământ corect în situaţiile concrete trăite de familii.

În urma analizei receptării documentului „Amoris laetitia”, auspiciul care se înalţă se transformă în dorinţa arzătoare ca familiile noastre să reflecte într-un chip cât mai fidel imaginea Sfintei Familii de la Nazaret.

Pr. Iulian Faraoanu

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro