Fascinația sacrului: de la Mircea Eliade la Papa Ioan Paul al II-lea
Wilhelm Dancă, Fascinația sacrului: de la Mircea Eliade la Papa Ioan Paul al II-lea, Iași 2002, 464 p., 14×20, ISBN: 973-8474-09-4, 8 RON.
Dupa Revolutia din decembrie 1989, lucrurile nu s-au schimbat prea mult: ateismul oficial a fost înlocuit de alte fenomene, la fel de nocive, cum ar fi secularizarea specifica relativismului (post)modern sau fundamentalismul religios. Si totusi, au aparut si semne datatoare de speranta. O generatie de gânditori carora credinta crestina nu le este straina, din rândul carora s-au remarcat autori precum Teodor Baconsky, Horia-Roman Patapievici sau Cristian Badilita, se straduieste sa redescopere acea cultura integrala, aflata în slujba splendorii Adevarului vesnic.
Neîndoielnic, între exponentii acestei generatii se înscrie si parintele Wilhelm Danca. Cu vigoare si entuziasm, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iasi ne arata care anume sunt caile regale ale stiintei sacre aflate într-un dialog benefic cu valorile culturii. Asa ar putea fi explicat titlul lucrarii de fata, titlu în care se întâlnesc doi dintre cei mai ilustri reprezentanti ai culturii secolului al XX-lea: Mircea Eliade – corifeu al culturii seculare, deschisa valorilor sacrului – si papa Ioan Paul al II-lea – slujitor desavârsit al valorilor culturii sacre, deschisa valorilor seculare. Ucenic fidel al „maestrilor” amintiti, a caror opera si activitate o prezinta în pagini dense, erudite, fara a fi aride, parintele Wilhelm Danca ne înfatiseaza o perspectiva în care armonia dintre credinta si cultura e o exigenta deplin asumata. Abordând teme de mare actualitate, proprii unor domenii ca bioetica, ecumenismul contemporan, semiotica, filozofia si istoria religiilor, mass-media, filozofia tomista sau teologia fundamentala, parintele Danca pune cele mai arzatoare întrebari, cautând raspunsuri pe care le exprima într-un limbaj viu, accesibil. Atenuând tonul si stilul expunerii savante, prin includerea unor relatari despre întâlniri admirabile (cu personalitati precum papa Ioan Paul al II-lea si cardinalul Basil Hume), sau prin abordarea unor autori (François Mauriac, F.M. Dostoievski) care si-au exprimat credinta în limbajul literaturii, W. Danca ne ofera prilejul sa regândim acele lucruri cu adevarat importante pentru viata noastra de azi si de mâine. Mai mult decât o simpla opera de eruditie, Fascinatia sacrului. De la Mircea Eliade la papa Ioan Paul al II-lea este o lucrare în care problemele culturii „recente” sunt înfruntate cu propriile ei arme, din perspectiva umanismului dezvoltat de autori precum Augustin, Grigore de Nyssa sau Toma de Aquino. Parcurgând-o, vom desprinde din paginile ei acea cultura integrala solicitata de Conciliul al II-lea din Vatican, prag al sperantei dincolo de care se afla civilizatia iubirii marturisite de papa Ioan Paul al II-lea.
Robert Lazu
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro