Ghidul iezuit spre (aproape) tot

James Martin SJ, Ghidul iezuit spre (aproape) tot, Iași 2018, 508 p., 14×20, ISBN 978-606-578-327-0, 35 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Ghidul iezuit spre (aproape) tot, scrisă de James Martin SJ și tradusă în limba română de pr. dr. George Marius Nicoară. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 508 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 35 lei.

Oamenii de azi, ca și cei de ieri, se află într-o căutare frenetică de practici religioase și spirituale care să le aducă pace, mulțumire și care, eventual, să le promită și mântuirea. Dovada acestui fapt este numărul uriaș de cărți de dezvoltare personală, de spiritualități orientale și de ghiduri din categoria „Cum să…”. Cartea Ghidul iezuit spre (aproape) tot ar putea fi inclusă în mod arbitrar în aceeași categorie, dacă am cădea în ispita de a judeca o carte după copertă (sau după titlu). Ce-i drept, promite mult – spre (aproape) tot – dar autorul se ține de cuvânt și prezintă cu o simplitate uimitoare spiritualitatea iezuită care a călăuzit de-a lungul timpului un număr impresionant de oameni.

Izvoarele acestei cărți sunt scrierile întemeietorului Societății lui Isus (Ordinul Iezuit), Ignațiu de Loyola (1491-1556), un spaniol de origine bască, soldat în armata regelui Spaniei, convertit după ce a citit Viețile sfinților în timp ce se afla în convalescență. Datorită formării sale militare, scrierile, viața și organizarea lui Ignațiu sunt caracterizate de disciplină și acuratețe.

James Martin SJ pornește de la premisa că „există un Dumnezeu și acel Dumnezeu dorește să fie într-un raport direct cu tine”. Propria experiență de convertire, dar și experiențele celor pe care i-a călăuzit sau i-a întâlnit de-a lungul misiunii sale de iezuit, l-au condus la considerarea a cel puțin șase căi prin care oameni îl pot găsi sau regăsi pe Dumnezeu. Acesta este punctul de plecare care angajează în găsirea unor modalități de a rămâne în această relație.

Originalitatea spiritualității iezuite este considerarea omului în totalitatea sa. Aspirații, dorințe, temeri, sentimente… toate sunt parte din drumul spiritual și nu se poate face abstracție de nimic dacă se dorește un parcurs sincer și adevărat. Tocmai această caracteristică justifică intenția autorului de a susține că acest ghid este spre (aproape) tot. Dumnezeu, spune James Martin SJ, ne întâlnește acolo unde suntem, cum suntem și cu ceea ce simțim sau credem în acel moment.

Toată experiența cu Dumnezeu este o experiență de iubire. Doar aceasta poate mișca viața creștinului spre transformare fără a cădea într-un voluntarism bolnăvicios. Însă fidelitatea noastră nu este întotdeauna constantă, deși Dumnezeu ne interpelează în fiecare moment. Practica examenului de conștiință, transformată deseori într-o socotire a păcatelor, ne introduce în această dinamică a carității și devine astfel o socotire a iubirii.

Un alt subiect tratat pe larg în această carte este rugăciunea. S-au scris multe despre rugăciune, recunoaște acest lucru și James Martin SJ. Apelând la experiența sa și a îndrumătorilor săi spirituali sau a altor figuri importante din Ordinul Iezuit și nu numai, autorul încearcă enunțarea unei definiții a rugăciunii. Bineînțeles că nu este totul redus la aspectul teoretic ci sunt prezentate și diferite forme ignațiene de rugăciune.

Un spațiu important este acordat și tratării celor trei voturi pe care un iezuit le face în momentul primirii sale în Societatea lui Isus: sărăcie, celibat și ascultare. Cu toate că acestea nu sunt teme noi, autorul le prezintă sub diferitele lor aspecte teologice și practice. Scopul? Pentru a demonta prejudecățile pe care mulți le au încă cu privire la acestea. Astfel că totul este prezentat parcă într-o lumină nouă.

De când a înflorit literatura spirituală de specialitate, cuvântul discernământ a început să fie aproape imediat asociat cu Ordinul Iezuit. Nu putea lipsi așadar o astfel de temă în acest ghid spre (aproape) tot. De fapt, în (aproape) tot ceea ce facem este nevoie de discernământ. O practică care cere exercițiu (nu degeaba cartea de căpătâi a iezuiților se numește Exerciții spirituale!) și care devine obișnuință deoarece presupune implicarea omului în totalitatea sa.

Ghidul iezuit spre (aproape) tot este o carte extraordinară, fundamentală pentru stabilirea unor baze solide în viața spirituală. Limbajul simplu și concis, exemplele și o structură bine pusă la punct o fac accesibilă oricărui cititor care dorește să răspundă provocării de a intra și de a rămâne în relație cu Dumnezeu. Aici și acum.

David Eduard Cristian

 

 

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro