Începuturile Bisericii Catolice din Moldova

Ioan Ferenț, Începuturile Bisericii Catolice din Moldova, Iași 2004, 294p., 14×20, ISBN: 973-8474-52-3, 10 RON.

Aparitia cartii Începuturile Bisericii Catolice din Moldova se datoreaza pr. prof. dr. Eduard Ferent, care s-a îngrijit de adunarea si publicarea cercetarilor istorice efectuate de pr. dr. Ioan Ferent (1886-1933) si publicate în perioada interbelica.
Studiul despre începuturile Bisericii Catolice din Moldova, în intentia autorului, cuprindea doua parti: mai întâi, activitatea cavalerilor teutoni în Moldova si, apoi, perioada cumanilor. Spre deosebire de vechea editie, care continea doar a doua parte din ampla lucrare, în aceasta este inclusa si cercetarea acelei perioade istorice aflate sub ocrotirea teutona. Întregul material al lucrarii a fost publicat initial în revista Cultura crestina din Blaj.
Calitatea istorica a cercetarii parintelui Ioan Ferent a fost recunoscuta chiar de marele istoric N. Iorga: „Domnul dr. Ioan Ferent publica în revista Cultura crestina din Blaj un studiu detaliat, de o constructie solida, de un stil foarte precis si de o informatie destul de buna, despre Cavalerii Teutoni în Tara Bârsei si în Muntenia, ca un capitol dintr-o istorie a catolicismului în Moldova”. Acelasi mare istoric recunostea, în acelasi timp, ca „preotul Ferent din Iasi serveste râvnitor cunoasterea trecutului nostru”.
Nota caracteristica a lucrarii este preocuparea pentru redarea adevarului istoric, care poate fi cunoscut doar din documente, si nicidecum ticluirea unor realitati reiesite din simple presupuneri si speculatii. Metoda sa, riguros stiintifica, întrebuinteaza datele antropologiei popoarelor, lingvistica si istoria, atenta mereu la diacronia si sincronia textelor.
Pe lânga valoarea istorica deosebita, pr. dr. Eduard Ferent, în prefata lucrarii, tine sa scoata în evidenta si „dimensiunea kerigmatica a lucrarii”, ea devenind astfel o marturie a prezentei lui Cristos în istoria popoarelor. Prezenta teutonilor si a dominicanilor pe teritoriul Moldovei nu ascunde intentii sau interese politice, ci este animata de acelasi mandat pe care l-au avut si apostolii, de a merge în toata lumea si de a predica evanghelia.
Cartea este structurata în trei parti, urmarind nu diacronia evenimentelor istorice, ci ordinea de publicare a lor în revista Cultura crestina. Astfel, dupa ce este prezentata identitatea si activitatea teutonilor, precum si conflictele pe care acestia le-au avut cu regele Ungariei, Andrei al II-lea, sunt înfatisate sumar castelele fortificate si jurisdictia bisericeasca detinuta în Muntenia si Moldova. Acestor evenimente le urmeaza dezastrul teuton, provocat de conflictul teutonico-maghiar caruia îi urmeaza alungarea cavalerilor.
Subiectul celei de a doua parti îl constituie venirea cumanilor si incursiunile militare pe care acestia le organizeaza împotriva Rusiei, Ungariei si a Imperiului Bizantin, care conduc la înfiintarea si consolidarea Imperiului Româno-Bulgar. Decaderea cumanilor va fi consecinta ridicarii si navalirii mongolilor, realizata în cele patru invazii consemnate.
Episcopia Cumanilor este continutul celei de-a treia parti. Aici este expusa mai întâi natura, constitutia si scopul ordinului dominican, provincia ungara a dominicanilor, precum si înfiintarea Episcopiei Cumane.
Prezenta editie cuprinde, la final, doua articole: Iarasi franciscanii la Milcov si Românii în eparhia Cumanilor, care nu fusesera incluse în vechea editie.
Prin lectura ei placuta, dar si prin seriozitatea cercetarii, cartea Începuturile Bisericii Catolice din Moldova constituie o importanta contributie la cunoasterea trecutului Bisericii Catolice din Moldova.

C. Diac

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro