Monografia Comunei Gioseni
Anton Coșa, Monografia Comunei Gioseni, Iași 2009, 364 p., 17×24, ISBN 978-973-8980-63-1, 20 RON.
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Monografia comunei Gioseni, scrisă de Anton Coşa, istoric, muzeograf, pedagog şi cercetător. Cartea apare în colecţia „Monografii” în formatul 17×24, are 364 de pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 20 RON.
„Veşnicia s-a născut la sat” spunea Lucian Blaga, iar această veşnicie merită să fie cunoscută şi cea mai bună cale de cunoaştere a ei este studiul şi cercetarea istorică. Acest lucru a înţeles să-l facă şi dr. Anton Coşa prin publicarea unei monografii dedicate comunei Gioseni din judeţul Bacău.
Cartea se deschide cu un cuvânt introductiv al PS Episcop Petru Gherghel, care menţionează: „Cei care îşi cunosc înaintaşii, mormintele, lucrările ce au fost dăltuite…, nu numai că se bucură de trecutul frumos şi glorios al celor ce au fost, ci se simt obligaţi să se întoarcă la ai lor cu mare însufleţire, să-i pomenească, să-i admire şi, mai ales, să le facă cinste prin viaţa şi lucrările proprii”. De asemenea, episcopul de Iaşi îi felicită pe cei care au iniţiat, susţinut şi contribuit la alcătuirea acestei lucrări edificatoare. Urmează apoi „Amintiri din viaţă” ale pr. Decan Vasile Rediu, care, cu mare bucurie se gândeşte la „viaţa şi activitatea pastorală ca paroh şi decan în comunitatea romano-catolică din Gioseni”. Cu o „Binecuvântare şi preţuire” vine parohul de Gioseni, pr. Mihai Simon, care evocă efortul depus de dr. Anton Coşa în scrierea acestei monografii, mulţumind totodată autorului şi celor care l-au susţinut pe acesta în munca de cercetare, precum şi episcopilor Petru Gherghel şi Aurel Percă. Urmează apoi câte un cuvânt introductiv al primarului comunei Gioseni, Anton Jitaru, şi al prof. dr. Simona Farcaş de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bacău.
În „Introducere”, autorul indică parcursul scrierii acestei monografii, ideea căreia i-a apărut încă în anii de studenţie, dar care abia acum vede lumina tiparului. Lucrarea este structurată în 12 părţi, în care este analizată Geografia (cap. I), Istoria (cap. II), Demografia (cap. III), Etnografia (cap. IV), Biserica (cap. V), Şcoala (cap. VI), Cultura (cap. VII), Antroponimia (cap. VIII), Toponimia (cap. IX), Economia (cap. X), Organizarea teritorial-administrativă (cap. XI), Documente. Recensăminte. Statistici (cap. XII). În „Încheiere”, autorul indică scopul lucrării: să releveze „în pagini sugestive momente din viaţa unei comunităţi rurale cu un destin aparte din multiple puncte de vedere: istoric, etnografic, ecleziastic, cultural etc.”
De asemenea, cartea cuprinde un glosar de termeni şi un mini-album fotografic care ilustrează diferite aspecte din viaţa comunităţii catolice din Gioseni. Trebuie menţionat că lucrarea este scrisă în baza unor importante izvoare, atât edite, cât şi inedite, care pot fi consultate în baza listei bibliografice.
Lucrarea continuă seria de monografii dedicate comunităţilor catolice din Moldova şi aduce o contribuţie importantă nu doar la cunoaşterea diverselor realităţi ale comunei Gioseni, ci şi la istoria de ansamblu a catolicismului din Moldova, parte integrantă a căreia este şi comunitatea din Gioseni.
Petrică Ciobanu
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro