Parohia Romano-Catolică Botoşani
Ieronim Budulai, Parohia Romano-Catolică Botoşani, Iași 2020, 186 p., 14×20, ISBN 978-606-578-413-0, 20 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Parohia Romano-Catolică Botoşani, scrisă de pr. Ieronim Budulai. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 14×20, are 186 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.
La hramul bisericii din Botoşani, din anul 2019, am fost chemat de părintele paroh, Petru Bişog, să ţin predica. Cu acea ocazie am rămas plăcut impresionat de participarea numeroasă a credincioşilor la sf. Liturghie, precum şi de frumuseţea bisericii. Făcând o vizită prin oraş, am rămas încântat şi de frumuseţea locului, un adevărat oraş-parc. Atunci mi-a trecut prin gând să scriu un istoric al Parohiei Catolice de Botoşani.
Drept urmare, m-am pus pe lucru. Am cercetat mai întâi registrele şi documentele din Arhiva Episcopiei de Iaşi. Apoi m-am folosit în alcătuirea acestei lucrări de cartea părintelui Iosif Gabor Dicţionarul comunităţilor catolice din Moldova, de cartea Necrolog – 1600-2000 de pr. Iosif Gabor şi pr. Iosif Simon şi de cartea Comunităţile catolice din Moldova a domnului Ionuţ Atudorei. Pentru aspectele generale ale oraşului Botoşani m-am folosit de cartea domnului Ştefan Ciubotaru Monografia oraşului Botoşani, de unde am redat pagini întregi, „mot à mot”.
Lucrarea are zece capitole. În primul capitol am făcut o incursiune istorică a Bisericii Catolice în provinciile româneşti după marea schismă din 1054. Apoi, în cap. II, am realizat un istoric al Botoşaniului, înşirând evenimentele mai importante prin care au trecut locuitorii oraşului. De la cap. III până la cap. X am vorbit despre Parohia Catolică Botoşani: evoluţia demografică a comunităţii catolice, aspecte din viaţa comunităţii, despre biserica şi cimitirul din localitate, despre filialele parohiei, despre vizitele pastorale ale episcopului în parohie şi despre preoţii care au activat în această parohie, iar în final, câteva evocări şi mărturii despre persoane care au marcat viaţa Parohiei Botoşani.
Această lucrare nu are pretenţia de a fi o descriere completă, ci ne oferă doar frânturi din istoria de aproape două veacuri a Parohiei Catolice Botoşani.
Cu toate acestea, ea constituie, cred, o contribuţie importantă la cunoaşterea trecutului comunităţilor noastre catolice din Moldova, în cazul de faţă, al Parohiei Catolice Botoşani.
Urez tuturor cititorilor acestei lucrări multă sănătate şi lecturare plăcută.
Pr. Ieronim Budulai
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro