Preoția. Teologie și spiritualitate

Mario Caprioli, Preoția. Teologie și spiritualitate, Iași 2003, 320 p., 14×20, ISBN: 973-8474-16-2, 6.5 RON.

Preotia. Teologie si spiritualitate a lui Mario Caprioli (O.C.D.) este o încercare de a prezenta preotul si viata preoteasca în viziunea documentului conciliar Presbyterorum ordinis. „Oamenii din timpul nostru, uneori în mod involuntar, cer credinciosilor nu numai sa le vorbeasca despre Cristos, dar, într-un anumit sens, sa-l si vada” (NMI 16). Cu atât mai mult în preot. În complexitatea lumii contemporane, preotul ramâne omul lui Dumnezeu.

Preotul diecezan are o spiritualitate proprie, distincta de cea a calugarilor si de cea a laicilor, ajunge la sfintenie în modul sau propriu, daca îsi îndeplineste îndatoririle cu sinceritate si statornicie în Duhul lui Cristos. O spiritualitate proprie comporta, asadar, depasirea unui individualism apostolic si a unei mentalitati fac totum.

Cele noua capitole ale cartii se conduc dupa o logica evidenta: în primele doua se delineaza un tablou al preotiei în secolul al XX-lea, cu dezbaterile asupra spiritualitatii clerului diecezan, autorii care au aparat-o, papii care au scris despre viata preoteasca, precum si definitiile care se prezinta ca raspunsuri la întrebarea „Cine este preotul ?”.

Dupa aceasta prezentare sunt tratate fiecare dintre cele 22 de numere ale documentului PO, în capitole care au ca titlu: „Prezbiteratul în misiunea Bisericii”, „Ministeriul prezbiteral”, „Preotie si sfintenie”, „Virtutile preotesti”, „Ajutoare pentru viata prezbiterilor”.

Înaintea capitolului conclusiv: Ce preotie pentru viitor?, autorul încearca o sinteza doctrinala în jurul a câtorva dimensiuni ale vietii preotesti care reies din lectura si din aprofundarea învataturii expuse în capitolele precedente.

Desi se refera în mod cu totul special la viata preotului, aceasta carte va putea fi citita atât de laici, cât si de persoanele consacrate care vor gãsi în ea foarte multe aspecte comune tuturor credinciosilor cât priveste viata spiritualã, dar si puncte specifice prezbiterilor.

Aceasta lucrare este o contributie în drumul eclezial la începutul mileniului al treilea, un material deosebit de valoros pentru formarea viitorilor preoti si un ajutor acordat preotilor diecezani pentru a trai esentialul ministeriului lor, pentru „a reînflacara darul lui Dumnezeu” (2Tim 1,6) care este în ei.

C. Fodor

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro