Rugăciunile familiei creștine

Rugăciuni către sfântul Anton de Padova, Iași 2012, 11×14, 80 p., 3 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii de rugăciuni Sfântul Anton de Padova; cartea apare în colecţia „Rugăciunile familiei creştine”, în formatul 11×14, are 80 de pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 3 lei.

Viaţa creştină nu poate fi trăită în toată amploarea ei fără rugăciune, fără acel dialog dintre om şi Dumnezeu. Pe drept cuvânt spunea sfântul Grigore de Nazianz că „nimic nu mi se pare mai atrăgător decât dialogul secret al sufletului cu el însuşi şi cu Dumnezeu”. Despre importanţa rugăciunii pentru un creştin a vorbit însuşi Cristos, care ne-a învăţat cui trebuie să ne rugăm, cum trebuie să ne rugăm, cât trebuie să ne rugăm, când trebuie să ne rugăm. Într-un cuvânt, ne-a învăţat că viaţa unui creştin trebuie să devină o rugăciune continuă adresată lui Dumnezeu.

Dar pe lângă rugăciunea privată, Biblia ne invită şi la rugăciunea comunitară, căci „unde doi sau trei se adună în numele” lui Cristos, acolo este prezent şi el în mijlocul lor (cf. Mt 18,20). Prima comunitate a celor „doi sau trei” adunaţi în numele Mântuitorului este familia, Biserica domestică şi cea dintâi şcoală a rugăciunii, în care orice creştin învaţă să i se adreseze lui Dumnezeu cu apelativul „Abbà – Tată”. Şi cum orice şcoală are nevoie de manuale, Editura „Sapientia” propune atât „învăţătorilor”, cât şi „elevilor” din aceste şcoli de rugăciune o nouă colecţie: „Rugăciunile familiei creştine”.

Prima carte din această colecţie conţine rugăciuni adresate unuia dintre cei mai iubiţi sfinţi: sfântul Anton de Padova „care a avut o inimă înflăcărată de dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele”, sfântul la care aleargă „plini de încredere” mulţimi nenumărate de creştini, sfântul „care niciodată n-a respins vreo rugăciune a celor ce i s-au adresat”.

Într-o minunată prezentare grafică, noua carte de rugăciuni oferă cinstitorilor „sfântului minunilor” în braţele căruia s-a odihnit Pruncul Isus cele mai răspândite rugăciuni, pentru diverse situaţii de viaţă, de necaz sau bucurie, pentru implorarea unui har sau pentru alegerea stării de viaţă, pentru familia proprie sau pentru o căsătorie fericită. Şi lista ar putea continua. Alături de aceste rugăciuni pot fi găsite imnul şi invocaţiile către sfântul Anton, precum şi novena către această „floare aleasă a vieţii călugăreşti”. Nu lipseşte nici atât de iubita „trezenă sau devoţiunea pentru treisprezece marţi”.

Mesajul pe care îl lansează cititorilor această nouă carte de rugăciuni către sfântul Anton este următorul: „Dacă-ţi trebuie-ajutor / Să te rogi încrezător, / Alegându-l de patron / Pe slăvitul sfânt Anton”, altfel spus, parafrazându-l pe faraonul Egiptului: „Mergeţi la Anton!”.

Petru Ciobanu

 

Rugăciuni către sfântul Anton de Padova, Iaşi 2012, 11×14, 80 p., 3 lei

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro