Să rezolvăm enigma sinelui: în căutarea descoperirii de sine
John Powell S.J., Să rezolvăm enigma sinelui: în căutarea descoperirii de sine, Iași 2017, 14×20, 80 p., ISBN 978-606-578-302-7, 10 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Să rezolvăm enigma sinelui: în căutarea descoperirii de sine, scrisă de John Powell S.J. și tradusă în limba română de Augusta-Maria Flonta. Cartea apare în colecţia „Creștinism în contemporaneitate”, în format 14×20, are 80 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 10 lei.
În unele dintre lucrările şi articolele mele precedente am încercat să împărtăşesc cu cititorii câteva lucruri care m-au ajutat la nivel personal. Nu am scris nimic care să nu fi fost testat şi verificat în laboratorul vieţii mele.
Contribuţia mea cea mai recentă se referă la cunoaşterea de sine. Mi se pare evident faptul că mă cunosc doar parţial. Reuşesc să-mi cunosc sinele adevărat doar pas cu pas, printr-un proces lent, iar acesta reprezintă, cel puţin pentru mine, un proces gradual şi destinat să dureze întreaga viaţă. Un proces uneori dureros, uneori fericit, care merită, oricum, să fie parcurs.
Până nu demult, am considerat inutilă o carte care să trateze acest subiect, deoarece credeam că oricine ar fi răspuns la întrebarea: „Te cunoşti cu adevărat pe tine însuţi?” cu „Da!”. Eram sigur că oamenii ar fi spus: „Bineînţeles că mă cunosc” şi o întrebare de acest fel ar fi fost considerată puţin deconcertantă. Eram convins că majoritatea dintre noi am gândi: „Dacă eu nu mă cunosc pe mine însumi, atunci cine?”
Atunci, am încercat să întreb persoanele: „Te cunoşti pe tine însuţi?” şi am fost surprins să aud răspunsul următor: „Doar în parte… Nu foarte bine… Puţin…” Astfel, am ajuns la concluzia că majoritatea dintre noi (inclusiv eu) ar trebui să ne punem, cu claritate, întrebarea: „Cine sunt eu cu adevărat?” Suntem gata să recunoaştem că alte persoane ne cunosc mai bine decât ne cunoaştem noi înşine, până la punctul că, probabil, suntem ultima persoană pe care învăţăm să o cunoaştem bine, dintre toate cele pe care le întâlnim pe parcursul vieţii. Mulţi ani m-am întrebat de ce este aşa. Dacă petrecem, cu adevărat, atât de mulţi ani cu noi înşine, cum se poate că ne cunoaştem atât de puţin? În toţi aceşti ani de nedumerire cu privire la acest subiect, am învăţat multe lucruri utile pentru mine.
De aceea, am decis să scriu această carte, al cărei scop este acela de a împărtăşi cu voi ceea ce am învăţat pe parcursul vieţii. Întrebarea cea mai frecventă pusă în aceşti ani plini de nedumeriri a fost: „Cine sunt eu, de fapt?” Printre lucrurile pe care cred că le-am învăţat sunt cele mai comune blocaje care ne împiedică să ajungem să ne cunoaştem pe noi înşine. Nu este relevant cât de mare este efortul pe care-l facem încercând să ne cunoaştem mai bine. Dacă pe acest drum există blocaje, vor fi două posibilităţi: ori nu vom progresa deloc, ori progresele pe care le vom face vor fi mici. Am ajuns să recunosc şi să respect puterea pe care o exercită trecutul asupra comportamentelor noastre actuale, iar aceste insight-uri mi-au permis să mă înţeleg pe mine însumi. Am reuşit să înţeleg ceva despre modelele prezente în viaţa mea. Modelele de comportament ies la iveală cu claritate în numeroase exemple din existenţa mea şi a unor persoane care şi-au împărtăşit viaţa cu mine.
Pe măsură ce reuşim să cunoaştem mai bine cine suntem, găsim, inevitabil, părţi din noi care, departe de a fi benefice, se dovedesc mai degrabă distructive. Aceasta ne determină să ne punem o serie de întrebări despre cum să ne schimbăm: Pot să mă schimb? Vreau, cu adevărat, să mă schimb? Cum mă confrunt cu aceste schimbări? Încercând să răspundem acestor întrebări, ne descoperim lucrând cu soluţiile la problemele care blochează cunoaşterea de sine. În final, cred că am decelat câteva modalităţi prin intermediul cărora putem introduce în viaţa noastră obişnuinţa de a creşte fiind conştienţi de ceea ce suntem.
În consecinţă, această lucrare este concepută în cinci părţi: (1) Problema, (2) Teoria, (3) Exemple, (4) Soluţia, (5) Practica.
Sper că aceste lucruri, care mie mi-au fost de ajutor, să vă fie de ajutor şi vouă.
John Powell S.J.
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro