Sfânta Spovadă. Sărbătoarea împăcării cu Dumnezeu

Claudiu Dumea, Sfânta Spovadă. Sărbătoarea împăcării cu Dumnezeu, Iaşi 2011, 112 p., 11×16,5, 2,5 lei. 

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Sfânta Spovadă. Sărbătoarea împăcării cu Dumnezeu scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecţia „Mici tratate de spiritualitate”, în formatul 16,5×11, are 112 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 2,5 lei. 

„Timpul de pocăinţă al Postului Mare este o potrivită ocazie să medităm despre spiritul de căinţă care trebuie să însoţească permanent viaţa creştinului. Pornim de la un principiu care, deşi pare paradoxal, este foarte adevărat în viaţa spirituală, şi anume: nu putem fi buni decât în momentul în care devenim conştienţi şi recunoaştem că suntem răi”.

Cu aceste cuvinte se deschide cartea nou apărută la Editura „Sapientia”, „Sfânta Spovadă. Sărbătoarea împăcării cu Dumnezeu”, scrisă de părintele Claudiu Dumea, şi care vrea să reamintească învăţătura catolică despre valoarea sfintei Spovezi în viaţa creştinului.

Scrisă sub forma unui mic tratat de spiritualitate, cartea are nouă părţi. La sfârşitul ei, editorul adăugat o anexă în care au fost incluse: rugăciuni pentru spovadă, modele de examinare a cugetului, ritualul spovezii şi psalmii penitenţiali.

Parcurgând paginile acestei cărţi, cititorul poate descoperi drumul pe care trebuie să-l parcurgă un creştin pentru a-şi reface legătura cu Dumnezeu, pierdută prin păcat, dar care se poate redobândi prin sacramentul Spovezii.

În prima parte, „Spiritul de căinţă al creştinului”, este subliniată ideea că o căinţă profundă şi sinceră, izvorâtă din rugăciunea statornică, poate face din creştini sfinţi. În partea a doua, „Sacramentul Spovezii”, se explică consecinţele unei spovezi superficiale şi responsabilitatea preotului în cadrul acestui sacrament, prin redarea unui fragment din enciclica Papei Pius al XII-lea, Mystici Corporis. Partea a treia, „Împăcarea cu Dumnezeu în Sfânta Scriptură”, este subliniată milostivirea lui Dumnezeu cu argumente din Vechiul Testament, dar şi din Noul Testament, precum iertarea lui David, a poporului, parabolele lui Isus. În partea a patra, „Păcatul creştinului şi milostivirea lui Dumnezeu”, suntem îndrumaţi să dobândim o profundă conştiinţă a păcatelor noastre pentru a pătrunde mai adânc în oceanul de iubire al lui Dumnezeu. Partea a cincea, „Puterea de a ierta păcatele”, este explicată originea acestei puteri şi sublimitatea sacramentului Spovezii. Ultimele patru părţi, „Căinţa, prima condiţie pentru iertarea păcatelor”, „Proprietăţile căinţei”, „Hotărârea de a nu mai păcătui” şi „Îndreptarea vieţii” descriu, prin evenimente, citate scripturistice, cele cinci etape ale unei spovezi bune.

Astfel, această carte poate fi un ghid util pentru creştinul care doreşte să se convertească din toată inima şi să se reconcilieze cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii.

 

Cosmin Cimpoeşu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro