Teologie spirituală. Teme fundamentale

Iosif Enașoae, Teologie spirituală. Teme fundamentale, Iași 2008, 406p., 14×20, ISBN 978-973-8980-24-2, 25 RON.

Teologia spirituala sau spiritualitatea (din lat. spirituálitas) se refera atât la valorile spirituale, cât si la conceptiile si practicile proprii ale unei religii sau ale unei confesiuni crestine (de ex.: spiritualitate catolica, ortodoxa etc.) sau ale unui ordin calugaresc (de ex.: spiritualitate benedictina, franciscana etc.).

    Parintele Enasoae marturiseste ca lucrarea sa nu-si doreste decât sa fie o completare modesta, în linia Cartei Sinodale a Diecezei de Iasi, a unor teme de teologie spirituala din lucrarea Cântarea sfinteniei, scrisa de pr. Cristinel Fodor, director spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iasi, aparuta în anul 2007, la Editura „Sapientia” a acestui Institut.

   A avea o credinta clara, conform Crezului Bisericii, este adesea etichetat drept fundamentalism. În timp ce relativismul, adica a te lasa dus de colo-colo de orice curent de învatatura, apare drept unica atitudine care e la înaltimea timpurilor de azi. Se constituie o dictatura a relativismului, care nu recunoaste nimic drept definitiv si care lasa drept unica masura doar propriul eu si dorintele acestuia.

    Noi, în schimb, avem o alta masura: pe Fiul lui Dumnezeu, adevaratul om. El este masura adevaratului umanism. O credinta adulta nu este aceea care urmeaza moda si ultima noutate; credinta adulta si matura este aceea care este profund înradacinata în prietenia cu Cristos. Aceasta prietenie ne deschide spre tot ceea ce este bun si ne ofera criteriul pentru a discerne între adevarat si fals, între înselaciune si adevar. Aceasta credinta adulta trebuie sa o maturizam, spre aceasta credinta trebuie sa calauzim turma lui Cristos. Si aceasta credinta – numai credinta – realizeaza unitatea si se împlineste în iubire.

    Tocmai de aceea, autorul marturiseste împreuna cu papa Paul al VI-lea ca vrea sa se reaprinda interesul pentru chestiunile referitoare la perfectiune; nu atât pentru a elabora noi teorii, cât mai ales pentru a genera noi energii (ES 19). Teologia spirituala dispune de izvoare si de mijloace pentru a realiza acest deziderat atât prin reflectia sapientiala, cât si prin utilizarea cu întelepciune a pedagogiei crestine, afirma autorul ca o concluzie la aparitia acestei carti.

    Cele 16 capitole ale prezentului volum sunt ca o invitatie la o calatorie în universul tainic al misticii crestine, asa cum s-a concretizat ea în experienta Bisericii si îl invita pe cititor la redescoperirea lui Cristos, unicul Mântuitor care va salva lumea, dupa cum spunea si papa Ioan Paul al II-lea (NMI 29).

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro