Verbum Domini, Culegere de omilii, Anul C

Alois Bişoc, coord., Verbum Domini, Culegere de omilii (Anul C), Iaşi 2012, 490 p., 14×21, 25 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Verbum Domini, Culegere de omilii (Anul C), coordonată de pr. dr. Alois Bişoc. Cartea apare în colecţia Omiletica, formatul 14×21, are 490 de pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 25 lei.

În Constituţia dogmatică Dei Verbum a Conciliului al II-lea din Vatican, la numărul 10, se spune: „Misiunea de a interpreta în mod autentic cuvântul lui Dumnezeu scris sau transmis a fost încredinţată numai Magisteriului viu al Bisericii, a cărui autoritate se exercită în numele lui Cristos”. De asemenea, în exortaţia apostolică Verbum Domini (publicată la 11 noiembrie 2010), actualul Papă Benedict al XVI-lea, la numărul 59, afirmă: „Cei care prin slujire specifică sunt delegaţi la predicare să îndrăgească într-adevăr această misiune. Trebuie să se evite omilii generice şi abstracte, care ascund simplitatea cuvântului lui Dumnezeu, precum şi divagaţii inutile care riscă să atragă atenţia mai degrabă asupra predicatorului decât asupra inimii mesajului evanghelic. Trebuie să fie clar pentru credincioşi că ceea ce stă la inima predicatorului este să-l arate pe Cristos, care trebuie să fie în centrul oricărei omilii”.

În decursul istoriei Bisericii, pentru a facilita îndeplinirea misiunii de a predica, de a explica cuvântul lui Dumnezeu, au apărut numeroase publicaţii, cărţi şi reviste. Însă, scopul acestor volume nu este nicidecum acela de a substitui o obligaţie care trebuie să fie îndeplinită în mod personal de slujitorul cuvântului lui Dumnezeu, ci este acela de a educa şi de a ajuta în exercitarea acestei misiuni.

Această culegere de omilii, Verbum Domini, este rezultatul probelor omiletice date de către studenţii teologi din anii V şi VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi şi rezultatul acţiunii de coordonare a pr. prof. dr. Alois Bişoc. Cartea însumează peste 80 de omilii, pentru toate duminicile şi sărbătorile din timpul unui an liturgic, începând cu Duminica I din Advent, continuând cu timpul Crăciunului, trecând apoi prin Postul Mare, culminând cu sfântul Triduum Pascal şi solemnitatea Învierii Domnului, care, datorită bogăţiei şi importanţei liturgice, continuă cu Timpul Pascal. Culegerea prezintă o serie de omilii şi pentru timpul de peste an compus din cele 34 de duminici, dintre care ultima este dedicată lui Cristos, Regele Universului. Nu sunt trecute cu vederea nici solemnităţile şi sărbătorile Domnului şi ale sfintei Fecioare Maria din timpul de peste an, la fel ca şi solemnităţile şi sărbătorile sfinţilor, cum ar fi sfântul Iosif, sfântul Ioan Botezătorul, sfinţii Petru şi Paul, sfântul Ioan evanghelistul, sfântul Ştefan. Menţionăm că această culegere de omilii urmează împărţirea din Lecţionarul Roman, care este divizat, pentru zilele de duminică şi sărbători, în trei ani cicluri liturgice (A, B, C), cartea de faţă prezentând omiliile pentru Anul liturgic C. Pe lângă acestea, au fost incluse şi trei predici pentru comemorările a doi dintre cei mai iubiţi sfinţi / fericiţi din calendarul roman: sfântul Anton de Padova, fericitul Ieremia Valahul şi fericitul Ioan Paul al II-lea, aceasta din urmă fiind o noutate pentru cărţile de omilii.

Această carte, chiar dacă a fost scrisă de debutanţi în această misiune evanghelizatoare, poate fi un real folos nu numai preoţilor, ci şi tuturor creştinilor care doresc să guste şi să trăiască mesajul biblic propus în continuare de către sfânta Biserică în lume.

Laurenţiu Turbuc

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro