50 de ani de la Conciliul al II-lea din Vatican. Cursuri de formare pentru cler
Dieceza Romano-Catolică de Iași, Oficiul pentru Cler, 50 de ani de la Conciliul al II-lea din Vatican. Cursuri de formare pentru cler, Iași 2015, 14×20, 170 p., ISBN 978-606-578-226-6, 20 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent, sub egida Oficiului pentru Cler al Diecezei Romano-Catolice de Iași, volumul 50 de ani de la Conciliul al II-lea din Vatican. Cursuri de formare pentru cler. Cartea apare în colecția „Tratate de teologie”, formatul 14×20 cm, are 170 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican rămâne unul dintre evenimentele cele mai de seamă din istoria recentă a Bisericii deoarece a avut ca scop transmiterea integrală și nealterată a depositum fidei, însă cu instrumente noi pentru ca Biserica „să pătrundă în viața concretă a societății” (E. Soare). Una dintre caracteristicile sale importante este faptul că se definește ca un conciliu pastoral. Un alt aspect deosebit este bogăția textelor conciliare care se constituie ca un răspuns potrivit la provocările noi cu care se confruntă Biserica.
Biserica Catolică din România a fost privată în perioada imediat următoare Conciliului de roadele acestui eveniment. După evenimentele din ’89, când a fost redobândit dreptul la libertate religioasă, s-a depus un efort considerabil ca ceea ce a fost transmis de Duhul Sfânt prin părinții conciliari să fie pus în practică. Și acest efort continuă! Volumul „50 de ani de la Conciliul al II-lea din Vatican” cuprinde opt conferințe prezentate la Cursurile de formare pentru Cler organizate de Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Oficiul pentru Cler în perioada 8 septembrie –23 octombrie 2015, care au avut ca scop „lectura principalelor documente conciliare care privesc provocările pastorale mai urgente… dar și ca un omagiu adus acestui mare eveniment eclezial” (PS Aurel Percă).
PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, propune o reamintire, o „memorie a unui eveniment eclezial”. Excelența sa face o sinteză a modului în care a luat naștere ideea acestui Conciliu, dar și a modalităților în care au fost receptate, adică asimilate și puse în practică directivele sale, mai ales în România, unde situația nu era deloc favorabilă acestor lucruri.
Responsabilul Oficiului pentru Cler, pr. Eduard Soare, prezintă Conciliul al II-lea din Vatican ca „Speranță pentru Biserică și pentru lume”. Părintele, amintind despre optimismul care îi caracteriza pe mulți la începerea acestui mare eveniment, punctează câteva întrebări în acest moment de sărbătoare (50 de ani la Conciliu), întrebări care vot fi lămurite pe parcursul conferințelor: „Care sunt rezultatele acestui Conciliu? A fost el corect interpretat?”
Pr. dr. Ștefan Lupu face o analiză a documentului Lumen gentium în conferința intitulată „Dieceza și spiritualitatea ei din perspectiva Constituției dogmatice Lumen gentium”. Rodul reflecției conciliare cu privire la natura, structura și sensul misiunii Bisericii este ecleziologia de comuniune. Conferința, structurată în patru puncte, prezintă nașterea acestei ecleziologii, dezvoltarea ei, dezbaterile teologice pe această temă și diferite perspective adoptate în prezentarea acesteia.
Una dintre provocările actuale ale Bisericii este apărarea demnității familiei într-un context istoric care pune sub semnul întrebării însăși identitatea ei. Conferința pr. dr. Felician Tiba, „Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lume: O analiză a problemelor actuale ale familiei în lumina Sinodului episcopilor” prezintă eforturile depuse de Biserică, mai ales în ultimele două întâlniri ale Sinodului episcopilor, pentru a evangheliza familia, pe fondul unei crize sociale și spirituale evidente. Preocuparea pentru familie s-a născut în timpul Conciliului, iar unul dintre militanții acestei re-evanghelizări a fost sfântul papă Ioan Paul al II-lea.
Pr. dr. Lucian Farcaș a prezentat conferința intitulată „Gaudium et spes – punct de sosire (dar) și de plecare pentru magisteriul social al Bisericii. Lumini și umbre în perspectivă moral-socială”. Gaudium et spes este constituția pastorală despre Biserica în lumea contemporană, iar părintele subliniază tocmai această deschidere a Bisericii (Idealul deschiderii – cine, față de ce, de cine?) încadrând constituția în arhitectura Conciliului al II-lea din Vatican, precum și aspectele locale ale acesteia.
În contextul anului dedicat persoanelor consacrate, pr. dr. Corneliu Berea, SVD, propune o analiză a vieții consacrate în lumina Conciliului Vatican al II-lea, iar reflecția sa intitulată „Cinci cuvinte-cheie ale prezenței vieții consacrate în Biserica locală: carismă, dar, sfințenie, opere, semn” pornește de la Decretul privind reînnoirea vieții călugărești Perfectae caritatis.
Biserica afirmă că Pâinea vieții se primește de la masa Euharistiei, dar și de la masa cuvântului. Despre acest cuvânt divin vorbește pr. dr. Iulian Faraoanu în conferința „Cuvântul și revelația în viziunea documentului Dei Verbum”. Prezentarea este structurată în trei puncte care analizează pe rând trei mari teme: Cuvântul lui Dumnezeu, Revelația și noi idei referitoare la interpretarea biblică, având la bază Constituția dogmatică despre revelația divină.
Pr. dr. Daniel Iacobuț a prezentat conferința „Nobilă frumusețe: slujirea liturgică a artei sacre în Sacrosanctum concilium”. Pornind de la premisa că frumusețea liturgiei izvorăște din frumusețea gesturilor lui Cristos, părintele identifică principiile slujirii liturgice a artei sacre în Constituția despre liturgie și indică regulile prin care este realizată „frumusețea nobilă a artei sacre”.
„50 de ani de la Conciliul al II-lea din Vatican” este un volum folositor celor doritori să cunoască mai mult învățătura Conciliului al II-lea din Vatican, precum și celor implicați în activitățile pastorale. În special credincioși laici sunt invitați să lectureze această carte pentru a ajunge la o mai profundă înțelegere a realităților pastorale care îi privesc și pentru a-și asuma o implicare mai activă.
David Eduard Cristian
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro