Ca toți sa fie una. Studii și articole în onoarea PS Petru Gherghel cu ocazia aniversarii a 20 de ani de episcopat și 70 de ani de viață

PS Aurel Percă, coord., Ca toți sa fie una. Studii și articole în onoarea PS Petru Gherghel cu ocazia aniversarii a 20 de ani de episcopat și 70 de ani de viață, Iași 2010, 344 p., 17×24, ISBN 978-973-8980-91-4, 40 RON.

Editura „Sapientia” anunta aparitia cartii Ca toti sa fie una. Studii si articole în onoarea PS Petru Gherghel cu ocazia aniversarii a 20 de ani de episcopat si 70 de ani de viata, sub coordonarea PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, în formatul 17×24, are 344 de pagini si poate fi procurata de la orice librarie catolica din tara la pretul de 40 lei.

   Cu ocazia sarbatoririi a 20 de ani de episcopat si 70 de ani de viata, un grup de episcopi, preoti si laici, sub coordonarea si cu binecuvântarea PS Aurel Perca, îi aduc un omagiu episcopului de Iasi Petru Gherghel, drept multumire pentru munca depusa în pastorirea Diecezei de Iasi. Rodul muncii depuse de grupul de episcopi, preoti si laici apare la Editura „Sapientia”, sub forma unei carti, într-o frumoasa prezentare grafica, demna de cel caruia îi este dedicata.

   Cartea se deschide cu un cuvânt introductiv scris de PS Aurel Perca, având drept titlu motto-ul episcopului de Iasi: „Ca toti sa fie una”. În rândurile pe care le scrie, PS Aurel Perca mentioneaza ca este frumos a fi episcop, însa „nu datorita titlurilor si onorurilor, nici datorita presupusei puteri pe care o poate exercita. Este frumos pentru ca episcopul este un instrument al harului divin, fiind chemat sa exprime si sa pastreze legatura vitala care uneste comunitatea crestina, Biserica locala, de Mântuitorul ei”. Dar pe lânga faptul ca este frumos, autorul mentioneaza ca a fi episcop este si dificil, „ba chiar peste puterile omenesti”, din cauza responsabilitatii care apasa pe umerii sai. Evocând cei 20 de ani din momentul consacrarii ca episcop a PS Petru Gherghel, PS Aurel Perca scrie ca „în acea zi de 1 mai 1990, pentru Dieceza de Iasi se deschidea «o pagina noua de istorie»”. Referindu-se apoi la motto-ul episcopului Petru Gherghel, episcopul auxiliar de Iasi mentioneaza ca acel „Ca toti sa fie una” a marcat si preocuparea pentru apropierea dintre Biserici, ecumenismul devenind unul din punctele majore ale episcopatului PS Petru Gherghel. La finalul cuvântului de introducere, PS Aurel Perca trece pe scurt în revista viata episcopului de Iasi.

   Volumul omagial este împartit în trei capitole. În primul capitol au fost inserate diverse studii filozofico-teologice. Primul articol este semnat de nuntiul apostolic pentru România si Republica Moldova, ÎPS Francisco-Javier Lozano, care analizeaza „Diplomatia Sfântului Scaun în slujirea Bisericii universale”. Urmeaza articolul PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, care prezinta „Misiunea episcopului în Biserica, opera Spiritului Sfânt”. Un interesant articol despre „Primatul lui Petru si al Bisericii Romei în primele trei secole crestine” îl semneaza PS Florentin Crihalmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Rectorul Institutului Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iasi, Pr. Wilhelm Danca prezinta „Paradoxurile modernitatii. Papa Ioan Paul al II-lea si contradictiile lumii moderne”. Un frumos articol dedicat „Dimensiunii biblice a slujirii episcopale” îl are drept autor pe Pr. Alois Bulai, care analizeaza functia episcopului asa cum este ea reflectata în Sfânta Scriptura. Pr. Stefan Lupu vine cu un articol în care prezinta „Imaginea pastorului Bisericii în Regula pastorala a sfântului Papa Grigore cel Mare”. Nu este trecuta cu vederea nici „Suferinta, dar necesar pentru sfintirea si mântuirea preotului si a comunitatii ecleziale”, articol care poarta semnatura Pr. Iosif Enasoae. Sora Iosefina Rediu vorbeste despre patroana Diecezei de Iasi în articolul intitulat „Sfânta Fecioara Maria – icoana de adoratoare”. Parintele franciscan conventual Iosif Bisoc analizeaza „Virtutea sperantei în gândirea teologica paulina”.

   Capitolul al II-lea al cartii cuprinde studii istorice. În primul articol, PS Anton Cosa, episcop de Chisinau, prezinta soarta „Pamântului uitat… de dincolo de Prut” în perioada dictaturii comuniste. Violeta Barbu vine cu un articol în care vorbeste despre „Biblioteca rezidentei iezuite de la Iasi în secolul al XVII-lea – instrument de educatie”. Cercetarile arheologice de la Cotnari, vechi centru catolic din Dieceza de Iasi, sunt aduse în atentia cititorului de catre Stela Cheptea, iar rezultatele cercetarilor arheologice de la Sabaoani, situl „la Bisericuta II” sunt prezentate de Vasile Ursachi. Traian Diaconescu publica „Un decret al împaratului Carol al V-lea prin care confera privilegii lui Despot Voda”. „Viata crestina a catolicilor din Moldova în perioada Vicariatului Apostolic (1818-1884)” este descrisa de Pr. Anton Despinescu, iar Pr. Fabian Dobos analizeaza figura primului episcop indigen al Diecezei de Iasi în studiul „Dieceza de Iasi în timpul episcopului Mihai Robu (1925-1944)”. Danut Dobos readuce în memoria cititorilor figura episcopului martir Anton Durcovici în baza unor noi documente referitoare la activitatea acestuia. Teologia si învatamântul catolic în Moldova sunt prezentate de Pr. Emil Dumea, iar Pr. Cornel Cadar, pornind de la opera poetica a lui Mihai Eminescu, aduce în fata cititorului articolul intitulat „Ce apreciaza Mihai Eminescu în crestinism?” „Structura dermatoglifica a populatiei din Rachiteni (jud. Iasi)” este oferita de Ana Tarca. Cu un articol dedicat heraldicii ecleziastice în care sunt prezentate stemele episcopale ale episcopilor care au pastorit sau care sunt originari din Dieceza de Iasi vine istoricul Anton Cosa.

   Capitolul al III-lea cuprinde evocarile arhiepiscopului de Bucuresti, ÎPS Ioan Robu, ale Pr. Vladimir Peterca, ale lui Ion H. Cuibotaru si Gherghe Bejan.

   Cele 27 de articolele, adunate în acest volum omagial, sunt un mare „Multumesc” si un sincer „La multi ani” pe care îl aduc pastorului Diecezei de Iasi autorii lor. Diversitatea temelor prezente în aceasta carte fac din ea un izvor pretios de cunoastere pentru toti cei interesati de teologie, filozofie sau istorie si un frumos cadou adus la acest ceas aniversar episcopului Petru Gherghel.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro