Euharistia, sacramentul carității lui Cristos. Aspecte istorice, liturgice, dogmatice și spirituale

Iosif Enașoae, Mădălina-Maria Martin, Euharistia, sacramentul carității lui Cristos. Aspecte istorice, liturgice, dogmatice și spirituale, Iași 2010, 322 p., 14×20, ISBN 978-973-8980-74-7, 20 RON.

Euharistia, Sacramentul caritatii divine, este izvorul si culmea întregii vieti crestine, dupa cum afirma Constitutia dogmatica Lumen Gentium 11a Conciliului Vatican II si cuprinde tot binele spiritual al Bisericii, pe Cristos însusi, Pastele nostru, dupa cum ne învata si Decretul Presbyterorum Ordinis 5.

    Sacramentul Euharistiei, care îl cuprinde si îl prezinta pe Isus Cristos, cu opera sa mântuitoare, ca fiind Binele spiritual Suprem al Bisericii, cred ca merita sa fie cât mai curând descoperit si cunoscut ca, apoi, sa poata fi primit de catre credinciosi pentru binele lor actual si vesnic, cu mai mult interes si iubire.

    Acest fapt ne-a determinat, pe cei doi autori ai acestei carti, sa analizam si sa aprofundam unele aspecte liturgice, istorice, dogmatice si spirituale, pentru a contribui la dezvoltarea si îmbogatirea informatiilor aparute în cartile scrise anterior referitor la sacramentul Euharistiei. Noutatea acestei lucrari nu consta în prezentarea unor idei inovatoare cu privire la Euharistie, ci ar consta, dupa aprecierea noastra, mai degraba, în modul în care am abordat tematicile tratate.

    Daca un dicton latin crestin afirma: De Maria numquam satis, (Despre Maria niciodata nu se spune destul), cred ca acest dicton parafrazat: De Eucharistia numquam satis, poate fi atribuit si Euharistiei, sacramentul inefabil, datator de viata eterna.

    Cartea poarta numele sugestiv de Euharistia, sacramentul caritatii lui Cristos si lanseaza unui cerc larg de cititori invitatia de a o rasfoi si lectura, oferind astfel o portita spre cunoasterea si meditarea marelui Mister al prezentei si a actiunii lui Isus Cristos, în Euharistie, dar si pentru a-si arata recunostinta fata de Dumnezeu, prin primirea deasa si cu pregatirea adecvata a sfintei Împartasanii.

    Sper ca aceasta carte sa îmbogateasca cunostintele tutu¬ror credinciosilor, dar mai ales sa-i ajute sa aprecieze la justa valoare sfânta Euharistie, pe care s-o adore asa cum se cuvine si sa o primeasca cu deplin profit spiritual, uman si crestin.

    Sfânta Fecioara Maria, femeia euharistica, asa dupa cum o numeste papa Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea enciclica Ecclesia de Eucharistia, sa devina pentru fiecare crestin modelul excelent de imitat, în ceea ce priveste primirea si adorarea sfintei Euharistii.

Pr. Iosif Enasoae

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro