Iubește și fă ce vrei. Roman

Simona și Vlad Achim, Iubește și fă ce vrei. Roman, Iaşi 2014, p. 254, 15×21, ISBN 978-606-578-157-3, 20 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Iubește și fă ce vrei. Roman, scrisă de Simona și Vlad Achim. Cartea apare în colecţia „Creștinism în contemporaneitate”, formatul 15×21, are 254 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.

Am scris acest roman după multă căutare a vocației, căci nu găseam un subiect care să ne prindă. Într-o zi, Dumnezeu s-a îndurat de noi şi ne-a arătat că trebuie să vorbim despre el și toată viaţa a căpătat un nou sens cu totul surprinzător şi minunat. Vizionam acum patru ani filmul Decalogul, regizat de Kieslowski. Acesta ne-a fost sursa de inspirație. Este copilul nostru! am exclamat atunci fericiți, referindu-ne la romanul care prindea deja contur în mintea noastră, întrucât eram un cuplu infertil şi această carte umplea un gol sufletesc… Între timp, Dumnezeu ne-a arătat ce înseamnă să fim părinți şi acum avem doi copii în cer, pe care îi iubim nespus de mult şi cărora le dedicăm această carte ce a reprezentat un surogat.

După ce am aflat subiectul cărții, am ales și mesajul ei central: Iubește și fă ce vrei! Este unul dintre cele mai discutate sloganuri creștine și a căpătat de-a lungul timpului interpretări nu de puține ori contradictorii. Această carte poate fi rezumată de spusele sfântului Augustin și, în același timp, îi face dreptate. Celebra formulă reprezintă o prescurtare a poruncii iubirii lui Dumnezeu si a aproapelui. În plus, rezumă ideea de libertate a fiecărui creştin adevărat care nu se teme decât de Dumnezeu şi, ca atare, este liber să facă tot ceea ce vrea. Atât timp cât iubirea este rădăcina tuturor acțiunilor sale, păzirea poruncilor nu este pentru el o constrângere, ci un modus vivendi, o reţetă a fericirii, căci acestea sunt mai preţioase decât aurul, conţinând cuvintele vieţii veşnice. Reprezintă răspunsul primit de fiecare dată când aveam o dilemă și promisiunea lui Isus: „Dacă rămâneți în mine și cuvintele mele rămân în voi, orice voiți, cereți și vi se va face” (In 15,7).

Ce este special la un roman de inspirație creștină? El adună câteva din comorile de înțelepciune și de har ale învățăturii Bisericii și le expune într-o formă artistică demnă de acestea. Ca toate creațiile artistice, această operă literară are rolul de a-l încânta pe cel care o citește. De aceea, am ales mesajul cel mai de preț, un conținut demn de canoanele literaturii culte și specia literară cea mai complexă și mai nobilă.

Mai mult decât atât, acest roman, care s-a vrut a nu fi ticluit în cap, este plin de seva înviorătoare a vieții noastre sau a unora care ne-au ieșit în cale. Iată, așadar, crâmpeie de viață traversate de suspans, alegeri, escrocherie, credinţă, iubire, moarte, minciună, răpire, urmărire, anchetă, proces, păcat, suferinţă, sacrificiu, convertire, intertextualitate, postmodernism, extaz…

Simona și Vlad Achim

 

Simona și Vlad Achim, Iubește și fă ce vrei. Roman, Iaşi 2014, p. 254, 15×21, ISBN 978-606-578-157-3, 20 lei.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro