Libertatea interioară: forța credinței, a speranței și a iubirii

Jacques Philippe, Libertatea interioară: forța credinței, a speranței și a iubirii, Iași 2012, 148 p., 13,5×20, ISBN 978-606-578-041-5, 10 lei.

În zilele noastre, libertatea este unul dintre cei mai utilizati termeni, unul dintre cele mai invocate drepturi naturale ale omului, încât nici nu mai trebuie mentionat, ci subînteles. De asemenea, este una dintre temele principale si cele mai dezbatute din istoria filosofiei, literaturii, si chiar a politicii. Vedem, totodata, în toate domeniile de actualitate, o lupta profunda între morala si libertate, între lege si libertate, bazata pe o viziune eronata asupra acesteia din urma, conform careia masura libertatii este proportionala cu numarul de optiuni posibile.

Pentru o întelegere corecta a libertatii, Editura „Sapientia” publica cartea „Libertatea interioara: forta credintei, a sperantei si a iubirii”, scrisa de Jacques Philippe, preot în Comunitatea Fericirilor si profesor de drept canonic la Universitatea Gregoriana din Roma, si tradusa din limba franceza de Daniela Floares.

Însusi autorul spune: „Aceasta carte îsi propune sa abordeze o tema fundamentala a existentei crestine, aceea a libertatii interioare. Scopul ei este simplu: ni se pare esential ca fiecare crestin sa descopere, chiar si în circumstantele exterioare cele mai defavorabile, ca beneficiaza în adâncurile fiintei sale de un spatiu de libertate pe care nu i-l poate lua nimeni, pentru ca Dumnezeu însusi este sursa si garant pentru el. Fara aceasta descoperire, ne vom simti constrânsi în propria noastra viata si nu vom gusta niciodata adevarata fericire. Dimpotriva, daca am stiut cum sa dezvoltam în noi acest spatiu interior de libertate, desi vor aparea, fara îndoiala, lucruri care ne vor produce suferinta, nimic nu va putea totusi în mod real sa ne oprime sau sa ne sufoce”.

Cartea este structurata în cinci parti: „Libertate si acceptare”, „Clipa prezenta”, „Dinamismul credintei, al sperantei si al iubirii”, „De la legea umana la cea divina” si „Saracia spirituala si libertatea”.

Cartea se prezinta ca un mic tratat de spiritualitate a carui menire este de „a deschide ochii celor orbiti” de numeroasele interpretari gresite ale libertatii care circula în epoca contemporana. „Dorim ca aceasta carte sa fie un ajutor pentru cei care vor sa fie deschisi spre minunatele înnoiri interioare pe care Sfântul Duh vrea sa le aduca în inimile noastre, pentru a ajunge astfel la glorioasa libertate a copiilor lui Dumnezeu” (Jacques Philippe, Introducere)

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro