„Predicaţi evanghelia la toată făptura” (Mc 16,15). Anul A

Irinel-Iosif Iosub, Predici. „Predicaţi evanghelia la toată făptura” (Mc 16,15). Anul A, Iași 2022, 370 p., 14×20, ISBN 978-606-578-499-4, 30 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Predici. „Predicaţi evanghelia la toată făptura” (Mc 16,15). Anul A, scrisă de pr. Irinel-Iosif Iosub. Cartea apare în colecția „Omiletica”, în formatul 14×20, are 370 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

 

Am bucuria să vă prezint un volum de predici pentru Anul A. O să-mi spuneți : predici? Nu sunt atâtea? Ba da, sunt multe, slavă Domnului! Dar ceea ce prezintă editura Sapientia este ceva deosebit. Este lucrarea părintelui Irinel Iosif IOSUB, Predici. „Predicați evanghelia la toată făptura” (Mc 16,15).

Lucrarea de față este „marca înregistrată a părintelui”. Stil vivace, cu multe expresii echivalente care reiau ideea, o explică, o extind, o îmbogățesc, ajungând la concepte clare, definite, ușor de reținut și plăcute pentru cei care ascultă.

Pleacă de la o expresie din Liturgia Cuvântului. Atât. O sugestie. Apoi o reia cu aplicații la sine, la alții, la comunitate. Devine atât de persuasiv, că nu poți să te sustragi. Nu poți să te ascunzi. Nu ai unde să te camuflezi. Îmi permit să vă dau un exemplu.

„Gândurile mele nu sunt gândurile voastre… (Is 58,8).

Ei bine, acest contrast dintre gândurile lui Dumnezeu și gândurile omului iese în evidență în dialogul dintre Isus și Petru. Mântuitorul le dezvăluie apostolilor că trebuie să meargă la Ierusalim, unde îl așteaptă suferința, moartea, apoi învierea; dar Petru se opune spunând: „Să te ferească Dumnezeu, Doamne! Asta nu ți se va întâmpla niciodată” (Mt 16,22).

Suntem tentați să-l judecăm și să-l condamnăm pe Petru, dar în spatele lui sunt eu, ești tu, suntem noi, fiecare-n parte. De câte ori, ca preot, nu mi-am imaginat sfânta Preoție ca pe un drum lin, frumos și lipsit de pericole, când în realitate am găsit pietroaie de care m-am lovit, spini care m-au rănit, gropi în care am căzut din cauza lipsei de veghere și prudență! M-am oprit speriat și m-am întrebat: aceasta este Preoția pe care am visat-o?

De câte ori, dragă tată, de câte ori, dragă, mamă, nu v-ați blocat în fața unui necaz apărut de nicăieri? … De câte ori nu ne-am descurajat în fața unei nereușite, nu am plâns în fața unei suferințe și nu ne-am revoltat când ne-a murit o persoană dragă?

Da! Atitudinea lui Petru este atitudinea noastră, a tuturor. Iar reacția lui Isus este promptă: „mergi în urma mea, Satană!” (Mt 16,23).

Petru a avut pretenția de a fi maestrul Maestrului, învățătorul Învățătorului. Când îi spune lui Petru mergi în urma mea, Satană, Isus îl sfătuiește pe Petru să-și ocupe locul de ucenic, nu de Învățător; de slujitor, nu de Cristos; de creatură, nu de Creator; de om, nu de Dumnezeu. Pentru că oricine pretinde să se pună deasupra lui Dumnezeu devine Satana. Este păcatul îngerilor decăzuți, este păcatul lui Lucifer”.

Vă invit la lectură. Nu una fugitivă. O lectură cu răbdare și deschidere la reflecție.

Predicile sunt scurte și bine calibrate, un ajutor posibil pentru orice vestitor al Cuvântului.

 

Pr. Alois Bulai

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro