Scriptura, Tradiția și Magisteriul. Introducere în metoda teologică

Stefan Lupu, Scriptura, Traditia si Magisteriul. Introducere în metoda teologica, Iasi 2010, 393 p., 14×21, ISBN 978-973-8980-73-0, 20 lei.

Editura „Sapientia” anunta aparitia cartii Scriptura, Traditia si Magisteriul. Introducere în metoda teologica, scrisa de pr. dr. Stefan Lupu. Cartea apare în colectia Tratate de teologie, formatul 14×20, are 393 de pagini si poate fi procurata de la orice librarie catolica din tara la pretul de 20 lei.

   Asa cum la Conciliul al II-lea din Vatican episcopii s-au întrebat colegial cine este Biserica, la fel, dupa Conciliu s-a repetat deseori ca teologia însasi este în cautarea identitatii sale, a naturii, a metodei si a functiilor sale. Ea încearca sa se situeze în raport cu lumea, cu celelalte stiinte si cu activitatile pe care le desfasoara Biserica. În acest context de cercetare se pune întrebarea daca ea este un discurs despre Dumnezeu sau un discurs despre om în fata lui Dumnezeu.

   Teologia este întelegerea credintei, este o cercetare prin care mintea luminata de har se straduieste sa cunoasca revelatia, evenimentele mântuirii, care constituie obiectul credintei însesi. Teologia are raporturi multiple si vitale atât cu credinta, cât si cu magisteriul Bisericii. Aceasta teologie împreuna cu magisteriul, chiar daca se aseamana si se împlinesc reciproc, formând o unica slujire ecleziala, sunt inferioare Sfintei Scripturi. Revelatia este tezaurul comun al magisteriului si al teologiei, reprezentând norma de credinta pentru toti oamenii. Magisteriul, în virtutea mandatului primit de la Cristos, prin darul Duhului Sfânt, are menirea de a pastra acest tezaur al credintei continut în sfânta Traditie si Sfânta Scriptura, în integritatea sa, de a-l apara de orice eroare sau deviere, de a judeca cu autoritate interpretarile revelatiei facute de teologie si de a propune el însusi noi aprofundari ale credintei.

   Autorul, prin lucrarea de fata, Scriptura, Traditia si Magisteriul. Introducere în metoda teologica, vrea sa prezinte, pe de o parte, aceste raporturi, dar si cadrul imens în care actioneaza teologia. Cartea este împartita în doua mari parti, fiecare având mai multe capitole. În prima parte autorul trateaza despre natura teologiei, despre teologia fundamentala: definitia ei negativa si pozitiva, apoi trecerea de la apologetica la teologia fundamentala si, în final, despre destinatarul acesteia. În cea de-a doua parte, autorul prezinta revelatia ca automanifestare a lui Dumnezeu în istorie si raspunsul omului la revelatie, adica actul credintei realizat prin adeziunea mintii si supunerea vointei, printr-un act personal, constient si responsabil. Tot în aceasta parte pr. dr. Stefan Lupu are în vedere fundamentele credintei crestine si ale teologiei – evenimentul Isus Cristos: izvoarele despre Cristos, persoana sa, semnele sale, mai ales despre semnul semnelor: învierea.

   Aceasta carte se adreseaza tuturor celor care doresc sa aprofundeze relatia dintre fundamentele credintei crestine – Scriptura, Traditia si magisteriul –, în mod special teologilor, dar si altor grupe de credinciosi interesati de fundamentarea teologica a credintei pe care o marturisesc.

Laurentiu Turbuc


Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro