365 de scurte povestioare pentru suflet, vol. III

Bruno Ferrero, 365 de scurte povestioare pentru suflet, vol. III, Iași 2024, 586 p., 14×20, ISBN 978-606-578-530-4, 45 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut de curând cartea: 365 de scurte povestioare pentru suflet, vol. III, scrisă de pr. Bruno Ferrero și tradusă în limba română de pr. Cristinel Fodor. Cartea apare în colecția „Cateheză”, în formatul 14×20, are 586 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 45 lei. 

După un prim volum publicat în anul 2007, pr. Bruno Ferrero revine în 2016 și în 2023 cu al doilea, respectiv al treilea volum de 365 de istorioare. În limba română, primul volum a fost publicat la Editura „Presa Bună”, iar volumele al doilea și al treilea apar acum la Editura „Sapientia”.

Aceste istorioare sunt scurte dar pline de înțelepciune. Este suficient să citești câte una pe zi și, după ce ai citit-o, să nu mai fii același. Redăm în continuare prezentarea făcută de editorul italian.

Această carte conține 365 de povești, majoritatea de spus în câteva minute, care, totuși, în ciuda scurtimii lor, creează noi relații, ajută la depășirea diviziunilor și sparg carapacea izolării. În cadrul unei povești, se descoperă acel spațiu nou, liber, verde, în care fanteziile și minunatul au drept de cetățenie, unde cu adevărat imposibilul devine posibil. Basmul ia foarte în serios neliniștile și dilemele existențiale și se inspiră direct din ele: nevoia de a fi iubiți și teama de a fi desconsiderați, dragostea de viață și teama de moarte.

Poveștile, chiar și cele mai fanteziste, nu sunt niciodată o evadare în pură imaginație, ci o căutare în inima profundă a realității. Pentru a regăsi părți importante din propria persoană.

O poveste este o plăcere împărtășită: a imagina, a fabrica un gând, mai multe gânduri, sunt activități ale conștiinței, surse ale unei plăceri deosebite. Care se transformă în baza tuturor celorlalte învățături și a înțelepciunii de a trăi.

Ca o cochilie plină de ecouri, o poveste rezonează mult timp. Modul său de lucru este uimitor, ca al unui magician care extrage întrebările din capetele celor mici ca porumbeii dintr-un joben, ca munca unui grădinar care sădește semințe, gândindu-se deja la plantele ce vor înflori.

O poveste este arta de a spune cele mai profunde adevăruri aparent inexprimabile, folosind ficțiunea.

De a explica unor copii adevărați viața prin personaje inventate.

O poveste este ca o scoică: o pui la ureche și ea îți vorbește despre ocean.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro