Confruntări pe calea credinţei
Jarosław Piłat, Confruntări pe calea credinţei, Iași 2025, 226 p., 14×20, ISBN 978-606-578-582-3, 25 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Confruntări pe calea credinţei, scrisă de pr. Jarosław Piłat și tradusă în limba română de Maria Ostrovschi Chahula. Cartea apare în colecția „Cateheză”, în formatul 14×20, are 226 şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.
Pătrunzând în iubirea lui Isus Cristos, în darul mântuirii oferit nouă, vedem limpede dorinţa lui Dumnezeu de a mântui omul, de a-l elibera de rău şi de a-l invita la unirea cu el. Istoria mântuirii, realizată în mod consecvent de către Creator, de-a lungul a mii de ani, este marcată de voinţa sa mântuitoare neschimbată, de străduinţa persistentă ca fiecare persoană să-şi poată găsi calea proprie către Dumnezeu.
La fel şi omul, în adâncul inimii lui, tânjeşte după Dumnezeu, îl caută. Se gândeşte şi analizează faptul uimitor al existenţei sale, posibilitatea creativităţii, dorinţa de a face bine, posibilitatea de a iubi şi drama confuziei sale morale. Îl găseşte pe Dumnezeu ca fiind Creator, Îndrumător şi Păzitor, ca Primul Principiu şi, în sfârşit, Răscumpărător şi Mântuitor. În acelaşi timp, omul, în relaţia sa cu Dumnezeu, este cumva rupt, deteriorat – îl doreşte pe Dumnezeu şi, în acelaşi timp, se teme de el, îl caută, dar găsindu-l, adesea îl abandonează. Vedem acest aspect în propria noastră viaţă, în istoria atât a unui individ, cât şi a întregii societăţi, în istoria patriei noastre şi a continentului nostru, în nenumărate exemple şi fire încurcate ale istoriei umane. În slujirea sa, Biserica se străduieşte constant ca aceste două aspiraţii – dorinţa Mântuitorului şi dorinţa inimii omeneşti – să se întâlnească şi să îl conducă pe om către viaţa interioară a lui Dumnezeu.
Cartea preotului Jarosław Piłat, care vorbeşte despre indispensabilitatea vieţii spirituale creştine în vremurile noastre, răspunde celor mai actuale provocări. Vremurile prezente, inclusiv situaţia de astăzi a Bisericii, cer de la noi veridicitatea şi radicalismul credinţei noastre, care ne atrag spre sfinţenie. Este atât de important pentru Biserică, întrucât – după cum ne-a amintit Papa Ioan Paul al II-lea – „nu este suficient să reînnoim metodele pastorale, nici să organizăm şi să coordonăm mai bine instituţiile Bisericii, şi nici să aplicăm, mai pătrunzător, fundamentele biblice şi teologice ale credinţei: este necesar să trezim un nou entuziasm pentru sfinţenie” (Redemptoris missio, 90).
Biserica întotdeauna, dar mai ales astăzi, are nevoie de sfinţi care – după cum bine ştim – nu îmbătrânesc niciodată şi nu se „prescriu”, rămânând mereu martori ai tinereţii sale.
După cum am menţionat în omilia inaugurală, care a demarat slujirea mea în Arhidieceza de Varşovia: „Sfinţenia nu este o categorie politică, ci, bineînţeles, una umană. E de realizat pentru toată lumea, întrucât Creatorul aşa doreşte, iar Mântuitorul o face reală. Această voce ar trebui să fie auzită, cu atât mai mult cu cât apare părăsirea, chiar trădarea rădăcinilor creştine ale Europei, a conceptului creştin de viaţă, de la concepţie până la moartea naturală, a înţelegerii creştine a căsătoriei şi familiei, a libertăţii în creşterea copiilor şi a tot ceea ce-l defineşte pe om”.
Beatificarea Cardinalului Stefan Wyszyński şi a Maicii Roża Czacka ne-a adus noi Patroni ai acestei transformări – a proclamării, cu putere, a nevoii de a trăi în unire cu Dumnezeu, în harul şi sfinţenia sa.
Biserica de astăzi, încercând să pună în aplicare apelurile Papei Francisc, astfel încât slujirea spirituală să fie cât mai aproape de om, ar trebui să expună prezenţa lui Dumnezeu în existenţa umană obişnuită, să arate cum harul omniprezent al lui Dumnezeu pătrunde în viaţa lui, cum Cel Preaînalt îl caută în mod constant şi-l iubeşte permanent. Cartea preotului Jarosław Piłat doreşte să contribuie, în mod deosebit, la această căutare.
Cardinal Kazimierz Nycz
Mitropolit de Varşovia
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro