Analiza și perspectivele ecumenice ale Bisericilor în lumina documentului „Pentru convertirea Bisericilor”: (Dombes 1990)

Iosefina Rediu, Analiza și perspectivele ecumenice ale Bisericilor în lumina documentului „Pentru convertirea Bisericilor”: (Dombes 1990), Iași 2011, 416 p., 14×20, ISBN 978-606-578-020-0, 20 lei.

Editura „Sapientia” anunta aparitia cartii Analiza si perspectivele ecumenice ale Bisericilor crestine în lumina documentului „Pentru convertirea Bisericilor”: (Dombes 1990), scrisa de Iosefina Rediu. Cartea apare în colectia „Tratate de teologie”, în formatul 14×20 cm., are 414 pagini si poate fi procurata de la orice librarie catolica din tara la pretul de 20 lei.

   Papa Benedict al XVI-lea ne învata ca „Misiunea de evanghelizare a Bisericii trece prin drumul ecumenic, prin drumul unitatii credintei, a marturiei evanghelice si a adevaratei fraternitati”. Fidelitatea fata de aceste cuvinte îl îndeamna pe fiecare credincios la o continua convertire si la o reafirmare a testamentului spiritual al lui Isus: „Ca toti sa fie una”, întrucât numai în unitatea Bisericii, divizata de crestini, se realizeaza comuniunea deplina de iubire.

    Miscarea ecumenica, promovata de Conciliul al II-lea din Vatican, a avut printre initiatori grupul de la Dombes, o grupare de dialog ecumenic care reunea membri catolici si protestanti, fondata în 1937 de catre Paul Couturier, la care face referire si Benedict al XVI-lea într-unul din discursurile sale: „Ecumenismul are o mare nevoie azi, ca si ieri, de marea manastire invizibila despre care vorbea Paul Couturier, de acea vasta comunitate de crestini de toate traditiile care, fara zgomot, se roaga si îsi ofera viata pentru ca unitatea sa se realizeze”.

    Unul din documentele date de aceasta grupare, „Pentru convertirea Bisericilor. Identitate si schimbare în dinamica comuniunii”, din anul 1990, este sursa de cercetare pentru sora Iosefina Rediu, membra a Congregatiei Inimii Neprihanite, care a ales sa îsi faca disertatia doctorala în domeniul ecumenic, cu tema „Analiza si perspectivele ecumenice ale Bisericilor crestine în lumina documentului Pentru convertirea Bisericilor: (Dombes 1990)”. Rodul acestei cercetari apare la Editura Sapientia. Autoarea se explica: „teza încearca sa analizeze procesul convertirii la nivel personal si comunitar în lumina documentului amintit, propunându-si sa puna în evidenta valenta sa ecleziologica, ecumenica si misionara”.

    Cartea este împartita în patru capitole.

    Primul capitol, „Ecumenismul si locul documentului Pentru convertirea Bisericilor (Dombes 1990)”, prezinta pozitiile unor teologi cu privire la problema ecumenica, precum si documentele si institutiile importante create de Biserica Catolica în acest domeniu. În finalul capitolului este descris istoricul grupului de la Dombes.

    În capitolul al II-lea este analizat documentul propriu-zis, autoarea insistând pe doua concepte cheie: „identitate si convertire, strâns legate între ele si prezentate la nivel crestin, eclezial si confesional”.

    Asa cum spune si titlul acestuia, capitolul al III-lea descrie „Calea adecvata pentru realizarea unitatii: o convertire autentica, personala si comunitara”.

    Ultimul capitol, „De la convertire la misiune”, subliniaza importanta ecleziala a documentului.

    La sfârsitul cartii, se gaseste o anexa, cu documentul propriu-zis, care a reprezentat sursa de cercetare a întregii carti.

    Cartea se adreseaza tuturor crestinilor, de orice confesiune, mai ales tuturor acelora care sunt dornici de a acumula cât mai multe informatii si sfaturi cu privire la subiectul ecumenismului si al unitatii Bisericii.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro