Jertfa răstignirii: rațiune și mister

Anton Moisin, Jertfa răstignirii: raţiune şi mister, Iaşi 2012, 122 p., 13,5×20, ISBN 978-606-578-038-5, 10 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Jertfa răstignirii. Raţiune şi mister, scrisă de pr. Anton Moisin. Cartea apare în formatul 13,5×20, are 122 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 10 lei.

Părintele Anton Petru Moisin, autorul acestei cărţi, s-a născut la 9 septembrie 1944, în localitatea Veştem din judeţul Sibiu, ca fiu al preotului greco-catolic Octavian Moisin. Are titlul ştiinţific de doctor în istorie. Este istoric, preot, profesor și pedagog român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Printre lucrări sale se numără şi Roma şi românii în primul mileniu creştin, (Editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuş 2009), Arta educării copiilor și adolescenților în familie și în școală (Editura Didactică și Pedagogică, Bucureşti 2010) şi Adolescentul în faţa vieţii (Editura Presa Bună, Iaşi 2010).

Prezenta lucrare, scrisă în anul 1983, „în vremea prigoanei ateo-comuniste, în rezistenţa greco-catolică din catacombe”, apare acum într-o perioadă în care Biserica şi societatea cunosc o libertate deplină. Însă această libertate nu întotdeauna este bine înţeleasă, iar această realitate se verifică îndeosebi în planul credinţei, al moralei, al valorilor. Tocmai de aceea se impune o interiorizare mai serioasă, o aprofundare matură a credinţei, mai ales de către generaţiile tinere, care sunt asaltate în permanenţă de indivizi şi imagini care se pretind modele de viaţă şi tipare ale existenţei omului de astăzi.

Pentru a le oferi celor interesaţi un punct de plecare pentru aprofundarea credinţei, în centrul căreia stă persoana lui Cristos cel înviat, fără de care actul credinţei este zadarnic (cf. 1Cor 15,14), părintele Moisin propune o reflecţie teologică asupra misterului crucii lui Cristos. Această reflecţie este construită pe gândirea biblică, patristică şi magisterială, iar autorul apelează şi la teologi catolici şi ortodocşi, ceea ce conferă acestui volum un caracter ecumenic.

Potrivit autorului, „în Jertfa Răstignirii, raţiunea şi misterul se împletesc într-un plan minunat. El nu contrazice cu nimic raţiunea noastră, dimpotrivă, o uimeşte prin logica superioară şi fără cusur care l-a inspirat şi dus la îndeplinire”. În faţa acestei uimiri răspunsul firesc al omului de bunăvoinţă este credinţa în Isus cel răstignit, care pentru cei care cred în el este puterea lui Dumnezeu şi înţelepciunea lui Dumnezeu (cf 1Cor 1,24).

Recomandăm această carte tuturor celor care simt dorinţa de a cunoaşte mai bine persoana lui Cristos „puterea lui Dumnezeu” (1Cor 1,24) şi, pentru aceasta, au nevoie de un îndrumar pentru a descoperi cu adevărat o latură din misterul inepuizabil al Fiului lui Dumnezeu. 

Andrei Dumitrescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro