Bazele spirituale ale medicinii alternative. O analiză din perspectiva magisteriului Bisericii Catolice

Ernest M. Valea, Bazele spirituale ale medicinii alternative. O analiză din perspectiva magisteriului Bisericii Catolice, Iași 2016, 14×20, 270 p., ISBN 978-606-578-288-4, 20 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Bazele spirituale ale medicinii alternative. O analiză din perspectiva magisteriului Bisericii Catolice, scrisă de dr. Ernest M. Valea. Cartea apare în colecţia „Creștinism în contemporaneitate”, în format 14×20, are 270 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 20 lei.

 

În urmă cu douăzeci de ani am tradus o carte despre medicina alternativă, scrisă de un medic elveţian, Dr. Samuel Pfeifer – Vindecare cu orice preţ? (Ariel, Timișoara 1996) Aceasta a stârnit discuţii aprinse la momentul respectiv, neexistând altă resursă care să exploreze vastul domeniu al medicinii alternative. Mulţi cititori au mărturisit că însuşi titlul i-a pus pe gânduri. Căutăm vindecarea cu orice preţ? Suntem dispuşi să facem orice efort, să încercăm orice tratament şi orice terapeut care ne poate da vindecarea?

Realitatea zilelor noastre este că cei mai mulţi răspund afirmativ la întrebările de mai sus. Adevăratele noastre convingeri se văd exprimate în modul în care ne trăim viaţa cotidiană şi ne folosim timpul şi banii. Chiar dacă mergem duminica la biserică şi recităm Crezul apostolic, peste săptămână ne trăim crezul propriu, acela că noi înşine, confortul şi plăcerile proprii sunt adevăratele valori pe care le urmărim. Din moment ce sănătatea ne ajută să prelungim cât mai mult fuga după micile plăceri ale vieţii, e de înţeles că suntem dispuşi să facem orice pentru ea.

Iar când sistemul nostru medical funcţionează aşa cum o ştim, nu e de mirare că medicina alternativă reprezintă o atracţie irezistibilă. Terapeuţii ei sunt mai amabili, au timp pentru fiecare pacient, se interesează de starea lor sufletească, consultaţia şi tratamentul costă mai puţin, se prescriu tratamente naturiste, netoxice şi, nu în ultimul rând, există rezultate.

Acesta e contextul în care apare cartea mea despre medicina alternativă. După douăzeci de ani de frământări şi experimentare personală a unor metode ale medicinii alternative, mă bucur să vă pot oferi o lucrare nouă, mai bine adaptată realităţilor actuale din România şi mai clar orientată spre discernerea bazelor spirituale ale metodelor medicinii alternative. Deşi nu sunt medic, am îndrăznit să abordez acest domeniu în virtutea observaţiei că medicina alternativă are mai mare legătură cu studiile religioase decât cu medicina clasică. Acesta e un aspect fundamental, dar nu foarte evident pentru cei ce recurg la metodele ei, aşa că mă voi strădui să aduc argumente credibile pentru a o demonstra.

Cartea aceasta se adresează în primul rând celor ce vor să-şi asume o trăire creştină deplină, să trăiască în conformitate cu voia lui Dumnezeu şi învăţătura Bisericii şi vor să ştie pe ce poziţie să se situeze faţă de medicina alternativă. În al doilea rând, chiar şi cei care pretind că trăiesc total detaşaţi de „religie” trebuie să ştie că nu reuşesc asta apelând la medicina alternativă. În al treilea rând, mă adresez cadrelor medicale care doresc să se informeze asupra mecanismelor ascunse ale acestor metode. Din câte ştiu, despre medicina alternativă nu se vorbeşte aproape deloc în facultăţile de medicină, iar dată fiind amploarea acestui fenomen, medicii de astăzi trebuie să fie informaţi asupra ofertei venite din partea „concurenţei”.

Planul acestei cărţi este următorul: întâi de toate, trebuie să stabilesc cadrul în care analizez fenomenul medicinii alternative. Aşa cum arată titlul, e vorba despre o analiză a bazelor ei spirituale. De aceea, nu mă voi referi la studii ştiinţifice care validează sau neagă eficienţa lor. Indiferent de abordarea ştiinţifică pe care aş urma-o, pro sau contra, sunt convins că se vor găsi alte studii care să demonstreze contrariul. Acest aspect e frapant mai ales în controversele iscate de homeopatie. Abordarea mea urmăreşte elucidarea bazelor spirituale ale acestor metode, în special pentru folosul celor care doresc să rămână fideli învăţăturii creştine.

Dat fiind acest cadru de lucru, e nevoie de un sistem de referinţă faţă de care să putem aprecia dacă o practică medicală alternativă şi filosofia ataşată ei este recomandabilă unui creştin. Acest sistem de referinţă nu poate fi decât învăţătura Bisericii, mai exact, învăţătura ei despre natura umană. Apoi voi descrie modul cum e văzută natura umană în hinduism, pentru că acolo găsim concepte des vehiculate în multe ramuri ale medicinii alternative, cărora e bine să le înţelegem originea şi modul de funcţionare în contextul în care au fost definite.

Corpusul lucrării îl constituie analiza principalelor forme ale medicinii alternative prezente în România. Voi aborda acupunctura, reflexoterapia, iridologia, Reiki, radiestezia, homeopatia, Ayurveda, medicina antroposofică, precum şi unele metode îndeaproape înrudite cu ele (macrobiotica şi terapia cu remedii florale Bach), urmărind în special latura lor spirituală şi măsura în care conceptele spirituale sunt importante pentru vindecare. Aşadar, abordarea mea vine din perspectivă creştină, nu este una pur fenomenologică. Adică nu doar „constat” cum funcţionează aceste metode, ci încerc să le evaluez din perspectiva credinţei noastre. După aceea, voi trage concluzii şi voi formula recomandări generale.

Ernest Valea

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro