Benedictus – Rugăciunile familiei creștine
Stefan Lupu, coord., Alois Bulai, Cristinel Fodor, Iosif Răchiteanu, Benedictus – Rugăciunile familiei creștine, Iași 2011, 1200 p., 11×16,5, ISBN 978-973-8980-96-9, 50 lei.
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Benedictus – Rugăciunile familiei creştine. Cartea apare în formatul 11×16,5 cm, are 1200 de pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 50 lei.
În anul pastoral dedicat, în Dieceza de Iaşi, familiei şi căsătoriei creştine, Editura „Sapientia” le oferă creştinilor o nouă carte de rugăciuni, cu titlul semnificativ: „Benedictus. Rugăciunile familiei creştine”. Coordonatorul acestui proiect, pr. dr. Ştefan Lupu, ajutat de pr. Alois Bulai, pr. Cristinel Fodor şi pr. Iosif Răchiteanu, a adunat într-un singur volum, care însumează 1200 de pagini, majoritatea rugăciunilor care au circulat până acum în rândul credincioşilor din România, de la „Calea cerului”, până la recentele cărţi de rugăciuni. Mai mult, la aceste rugăciuni au fost adăugate altele noi, preluate şi traduse din tezaurul de rugăciuni al Bisericii Catolice. „Benedictus” va fi urmat în scurt timp de „Magnificat. Cântările familiei creştine”, volum în care vor fi publicate principalele cântări creştine ce se folosesc în cadrul celebrărilor liturgice.
Adresându-se în special credincioşilor din Biserica Romano-Catolică, în structurarea numărului imens de rugăciuni s-a urmărit o ordine practică, pastorală, dar şi una teologică-spirituală. Astfel, rugăciunile au fost grupate în şapte secţiuni, în funcţie de cui îi este adresată rugăciunea sau de tema rugăciunii.
Prima parte conţine principalele rugăciuni. Pe lângă acestea, se găsesc şi principalele adevăruri şi norme de viaţă creştină, intenţii pentru fiecare zi a săptămânii, dar şi modele de rugăciuni de dimineaţă şi de seară. La sfârşitul secţiunii se găsesc rugăciuni pentru diferite intenţii, cum ar fi: pentru sfânta Biserică, pentru vocaţia proprie, pentru binefăcători, întoarcerea păcătoşilor, pentru cei înaintaţi în vârstă etc.
Partea a doua cuprinde rugăciunile către „Sfânta Treime”.
În partea a treia sunt incluse rugăciuni pentru sfânta Euharistie. Astfel, la începutul acestei secţiuni se găseşte ritualul sfintei Liturghii, împreună cu rugăciuni de spus înainte şi după sfânta Împărtăşanie. La ritualul sfintei Liturghii sunt incluse cele patru rugăciuni euharistice, în limbile română şi latină. Urmează rugăciunile necesare pentru „Adorarea Preasfântului Sacrament”. Mai departe, se găsesc modele de „Vizite la Preasfântul Sacrament”.
Partea a patra este dedicată „Sfintei Spovezi”, aici intrând rugăciuni de pregătire la Sfânta Spovadă, modele de „cercetare a cugetului”, rugăciuni de spus după Spovadă. Tot în această parte se găsesc şi psalmii penitenţiali.
Partea a cincea conţine rugăciuni, consfinţiri şi oficiile către „Preasfânta Inimă a lui Isus”.
În partea a şasea, închinată „Inimii Neprihănite a Mariei”, sunt incluse formulare de consfinţire către Preacurata Fecioară Maria, Litania Inimii Neprihănite a Mariei, precum şi diferite rugăciuni către Maica Domnului.
Partea a şaptea conţine „Rugăciuni pentru anul liturgic”. Aici au fost incluse rugăciuni pentru Timpul Adventului, Timpul Crăciunului, Timpul Postului Mare, în care se găsesc trei modele de „Calea Sfintei Cruci”, Timpul Pascal, precum şi pentru Timpul de peste an. Tot în această secţiune sunt incluse şi rugăciuni către sfinţi, precum şi novene de pregătire la diferite sărbători şi solemnităţi.
Pentru a facilita utilizarea acestei cărţi de rugăciuni, la sfârşit au fost inseraţi mai mulţi indici: indice general al rugăciunilor, indicele alfabetic al rugăciunilor, indicele de citate biblice, de psalmi, de imnuri, de autori, astfel încât orice rugăciune poate fi găsită foarte uşor.
La capătul mai multor ani de muncă de adunare, selecţionare şi organizare a bogatului tezaur de rugăciuni a Bisericii Catolice, editorii îşi mărturisesc intenţia ce i-a condus în publicarea unei noi cărţi de rugăciune, şi anume, să-i ajute pe fraţii lor în credinţă să dialogheze cu Dumnezeu, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, folosindu-se, mai ales atunci când nu le „vin cuvintele”, de cuvintele şi experienţa celor care „au mers înaintea noastră cu semnul credinţei”. De asemenea, să stimuleze practica rugăciunii în comun, în biserică, dar şi în familie, convinşi de ceea ce spunea – în curând „fericitul” – Papa Ioan Paul al II-lea în Familiaris consortio: „Rugăciunea unui tată şi a unei mame împreună cu copiii lor este o mare ocazie pentru a experimenta extraordinara apropiere a lui Dumnezeu”.
Cosmin Cimpoeşu
Benedictus – Rugăciunile familiei creştine, Iaşi 2011, 1200 p., 11×16,5, ISBN 978-973-8980-96-9, 50 lei.
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro