Cartea lui Iob. Lupta omului în suferință cu Dumnezeu

Iosif Tiba, Cartea lui Iob. Lupta omului în suferință cu Dumnezeu, Iaşi 2014, p. 96, 14×20, ISBN 978-606-578-161-0, 10 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Cartea lui Iob. Lupta omului în suferință cu Dumnezeu, scrisă de pr. Iosif Tiba. Cartea apare în colecţia „Tratate de teologie”, formatul 14×20, are 96 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 10 lei.

Suferința este o problemă veșnică și interminabilă a omului. Nu este o problemă nouă, ci o preocupare și o căutare dintotdeauna. Biblia ne prezintă această confruntare a omului cu suferința nedreaptă sau cu suferința inocentului în Cartea lui Iob. Această carte nu oferă soluții rapide și răspunsuri magice la această dureroasă frământare a omului. Dumnezeu nu este un Dumnezeu magic, ci el îl provoacă pe om să facă un drum, un itinerariu care constituie o experiență, și această experiență poate căpăta aspectul unei lupte cu Dumnezeu, o luptă uneori teribilă, dureroasă, dar care, în final, se termină cu transformarea omului. Astfel, omul dobândește o nouă perspectivă asupra realității.

Experiența lui Iob arată că omul, la început, se crede stăpân pe realitate, crede că poate cuprinde realul cu puterile lui, însă, la sfârșit, se descoperă neputincios și își dă seama că numai Dumnezeu poate să-l introducă în realul existenței sale. Iob înțelege acest lucru în mijlocul suferinței sale, la sfârșitul luptei sale cu Dumnezeu. Autorul acestei cărți încearcă să ne introducă în interiorul acestui drum de luptă și de descoperire a lui Dumnezeu, care îl transformă pe Iob.

Prin studiul apărut recent la Editura Sapientia, Cartea lui Iob. Lupta omului în suferință cu Dumnezeu, pr. Iosif Tiba, paroh în comunitatea catolică din Greci, jud. Tulcea, dorește să arate că revelația lui Dumnezeu lucrează progresiv cu omul pentru ca acesta să poată înțelege ceva din diferența care există dintre Dumnezeu și om. Structurat în 18 puncte, studiul de față descrie etapele prin care trece omul atunci când se confruntă cu suferința, scoțând de asemenea în evidență diferitele tipuri de reacție pe care le are omul atunci când trece prin suferință. Întunericul, descurajarea, revolta împotriva unei imagini a lui Dumnezeu, neînțelegerea, refuzul răspunsurilor prefabricate, moralizatoare, tăcerea totală sunt doar câteva dintre etapele prin care are de trecut omul pentru a ajunge la o înțelegere mai profundă a acestei realități care oricum va rămâne mereu misterioasă. Iob ajunge să-l cunoască cu adevărat pe Dumnezeu numai după ce va trece prin această luptă, și chiar dacă nu înțelege totul, totuși, de acum va trăi într-o altă lumină și, mai ales, va trăi în pace.

Scopul acestei cărți este să ne ajute să înțelegem că avem nevoie să trecem prin aceste lupte și purificări interioare ca să putem intra într-o altă lumină și perspectivă, care sunt acelea ale lui Dumnezeu. 

Ştefan Tamaş

 

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro