De ce sunt catolic (şi ar trebui să fii şi tu)
Brandon Vogt, De ce sunt catolic (şi ar trebui să fii şi tu), Iași 2020, 182 p., 14×20, ISBN 978-606-578-414-7, 20 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea De ce sunt catolic (şi ar trebui să fii şi tu), scrisă de Brandon Vogt și tradusă în limba română de pr. Petru Sebastian Tamaș. Cartea apare în colecția „Creștinism în contemporaneitate”, în formatul 14×20, are 182 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.
Căutam demult o carte care să răspundă celor mai frecvente întrebări ale adolescenţilor cu privire la Dumnezeu, religie, Biserică, într-un limbaj accesibil, cu un stil literar captivant, dar care să ofere, în acelaşi în timp, şi argumente solide, înrădăcinate în Tradiţia Bisericii şi în Sfânta Scriptură. Pregătind lucrarea pentru obţinerea gradului didactic I, în vara anului 2019, am început să explorez literatura americană de specialitate. Am fost de-a dreptul fascinat de cartea Why I am catholic, scrisă de Brand Vogt, un milenial însetat să descopere adevărul despre religie şi spiritualitate. S-a trezit atunci în mine dorinţa de nestăvilit de a o traduce şi a o pune la dispoziţia celor însetaţi de adevăr. Câteva persoane inimoase s-au alăturat demersului meu şi merită toată preţuirea şi recunoştinţa: doamna profesoară Ana Maria Bostan pentru sprijinul oferit în găsirea celor mai rafinate şi adecvate formulări în traducerea textului, doamna profesoară Adriana-Maria Robu pentru acurateţea cu care s-a îngrijit de limpezimea textului în limba română, precum şi pr. Lucian Păuleţ pentru elucidarea sensului unor expresii tipice literaturii americane.
Importul cultural, religios, ideologic care a marcat societatea românească în ultimele decenii a condus la o creştere rapidă a similitudinilor cu societatea americană. Şi trendul este abia la început. În contextul american, abordarea în stil apologetic a temelor religioase nu este considerată un afront la adresa celui de altă convingere atâta vreme cât centrul de greutate al întregii abordări este forţa argumentului. Din moment ce ne apărăm cu convingere opţiunile politice, sportive, intelectuale, oare de ce nu am putea apăra cu aceeaşi convingere credinţa noastră, atâta vreme cât manifestăm respect pentru cei care nu împărtăşesc acelaşi punct de vedere şi rămânem deschişi la cunoaşterea adevărului?
Brand Vogt, autorul cărţii, utilizând întregul său potenţial cognitiv, explorează domeniul religios, liber să îmbrăţişeze adevărul, indiferent care ar fi el. Contrar multor aşteptări şi chiar curentului cultural, se decide să intre în Biserica Catolică, pe care o descoperă ca fiind „adevărată, bună şi frumoasă”. Autorul argumentează pas cu pas fiecare alegere a sa. Începând cu indiciile existenţei lui Dumnezeu, continuând cu avantajele faptului de a avea o religie şi dovezile pentru adevărul creştinismului, autorul ajunge să descopere în catolicism expresia cea mai coerentă şi autentică a creştinismului.
Mulţi dintre elevii catolici din Dieceza de Iaşi, cărora le şi dedic această carte, îşi pun întrebări cu privire la credinţa lor, la Dumnezeu şi Biserică. Ei au dreptul la un răspuns pertinent, convingător şi clar. În această carte vor găsi răspuns la cele mai îndrăzneţe întrebări, pe care nu întotdeauna au cutezat să le adreseze profesorului de religie sau vreunui preot. Sunt cel puţin trei motive pentru care o recomand: 1) mărturia personală a autorului, care a avut întrebări, a cercetat şi a găsit răspuns – se fundamentează pe experienţă personală; 2) obiectivitatea autorului – nu ocoleşte paginile întunecate din istoria creştinismului şi nici criticile actuale îndreptate împotriva Bisericii; el „taie în carne vie”, făcând o analiză detaşată a evenimentelor; 3) claritatea, concizia, coerenţa şi forţa argumentelor folosite de autor.
Pr. Petru Sebastian Tamaș
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro