Domnul este păstorul meu. Cântări ale iubirii

Petru Ciobanu, Domnul este păstorul meu. Cântări ale iubirii, Iași 2018, 112 p., 14×20, ISBN 978-606-578-299-0, 10 lei. 

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Domnul este păstorul meu. Cântări ale iubirii, scrisă de pr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția „Poezie religioasă”, în formatul 14×20, are 112 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 10 lei.

Iubirea pe care o avea regele David față de cel căruia îi spune că „Tu, Doamne, ești păstorul meu și nu voi duce lipsă de nimic” (cf. Ps 23,1) s-a revărsat în ceea ce sfântul Ioan Gură de Aur spunea: „Toate Scripturile sunt sfinte, dar psal­mii au ceva mai mult”. În psalmi, acest tezaur inepuizabil de credință, speranță și iubire, s-au revărsat din inima lui David cuvintele frumoase, opera pe care dorea să i-o prezinte Rege­lui, Păstorului, Domnului și Dumnezeului său.

Există numeroase moduri ca din inima noastră să se reverse cuvinte frumoase spre a fi prezentate Regelui. La unii, aceste cuvinte iau forma sunetelor muzicale, la alții devin picturi, la alții iau forma sculpturilor sau a imenselor simfonii în piatră, pentru alții, ele devin opere de caritate. La alții, aceste cuvinte frumoase revărsate din inimă rămân cuvinte inspirate de Duhul Sfânt, uneori trecute și prin sita rațiunii, apoi așternute pe foaie, citite, rostite, oferite lumii, pentru ca și ceilalți să-l descopere pe Dumnezeu. Ceea ce este frumos în om se răspândește de la sine, întrucât bonum est diffusivum sui.

Astfel de cuvinte frumoase se revărsă din inima Pr. Petru Ciobanu pe paginile acestei cărți, cu un titlu pe care-l ia din Cartea Psalmilor: „Domnul este păstorul meu”. Această carte este a treia din seria de „cântări” pe care autorul i le aduce Regelui. Prima, cu titlul „Dumnezeu este iubire”, ne invita să-i înălțăm lui Dumnezeu „cântări ale credinței”; a doua, „Bucurați-vă!”, conținea „cântări ale speranței”; aceasta, la rândul ei, îi oferă Treimii „cântări ale iubirii”.

Într-adevăr, lectura poeziilor ne cufundă în oceanul infinit al iubirii lui Dumnezeu față de noi, dar și în iubirea pe care Pr. Petru Ciobanu o are față de Păstorul nostru. Este de remarcat consecutivitatea poeziilor, aleasă de autor nu la întâmplare, ci ca un crescendo, de la întruparea și nașterea Mântuitorului, urmând apoi viața sa publică ce culminează cu misterul pascal, în special cu acel Exultet ce ne invită la bucuria Învierii, pentru ca apoi această bucurie să se trans­forme în rugăciune, în implorare a Duhului Sfânt, în cerere de iertare și de ajutor în a trece peste ziduri.

Fiu spiritual al sfântului Ioan Paul al II-lea, autorul a învățat de la el iubirea pe care o are față de sfânta Fecioară Maria și iarăși, prin cuvinte frumoase, îi prezintă Reginei opera sa, pentru care caută cele mai alese cuvinte, cele mai fine expresii. Fiu și al unei mame pământești – față de care are o iubire nu mai mică și o demonstrează prin alte cuvinte frumoase pe care i le adresează într-o poezie –, el pune pe buzele acestei mame rugăciunea pe care ea a înălțat-o și o înalță în continuare pentru copilul ei Mariei. Este o invocare a Fecioarei ce poate deveni rugăciunea oricărei mame.

În sfârșit, implicat activ în munca depusă în cadrul Diecezei de Iași pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, Pr. Petru Ciobanu s-a atașat atât de mult de figura acestui păstor, încât nu a pierdut ocazia să-și reverse din inimă și pen­tru el cuvinte frumoase, prin care vrea să îndemne să urmăm în viața noastră exemplul de credință, speranță și iubire prin care fericitul Anton Durcovici și-a câștigat cununa mântuirii.

O carte de poezii? Nu! Un univers al iubirii; o simfonie a cuvintelor frumoase ieșite de sub pana unui scriitor iscusit, a căror citire sau ascultare ne poate ajuta să ajungem la pășuni verzi, la ape de odihnă; o catedrală gotică – din acelea pe care le iubește autorul – în care îl putem pe găsi pe Dumne­zeu, pe cel care este Păstorul nostru.

Mons. dr. Benone Farcaș

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro