Elevii cu subrealizare şcolară: Perspective de abordare

Hanelore Roth, Elevii cu subrealizare şcolară: perspective de abordare, Iași 2018, 151 p., 14×20, ISBN 978-606-578-339-3, 15 lei. 

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Elevii cu subrealizare şcolară: perspective de abordare, scrisă de sr. Hanelore Roth  și tradusă în limba română de pr. Emil Ioan Robu. Cartea apare în colecția „Creștinism în contemporaneitate”, în formatul 14×20, are 151 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

Fenomenul subrealizării şcolare, aşa cum este el cunoscut şi tradus în literatura de specialitate din ţara noastră, a devenit un „fenomen educaţional” care atrage interesul unui număr din ce în ce mai mare de specialişti. În fapt, acest subiect a fost întâlnit permanent în şcoli, în toate sistemele educaţionale existând copii cu subrealizare şcolară. Diferenţa faţă de zilele noastre este dată de interesul şi cercetările centrate pe cauzele apariţiei lor şi pe modalităţile prin care putem preveni sau interveni în ameliorarea şi recuperarea elevilor aflaţi într-o astfel de situaţie şcolară. Astăzi se discută din ce în ce mai mult despre diverse cauze responsabile de apariţia subrealizării şcolare la unii elevi, cele mai multe dintre ele interesând familia, mediul şcolar, curricula şcolară sau anumiţi factori psihologici din sfera volitiv-motivaţională sau cea afectiv-relaţională, fără a minimaliza aspectele referitoare la aspiraţiile, interesele sau potenţialul intelectual şi aptitudinal al elevilor.

Lucrarea autoarei Hanelore Roth, rod al preocupărilor sale în domeniul pedagogiei şi al practicilor şcolare directe cu copiii de diverse vârste şi categorii şcolare, încearcă şi, în cele mai multe situaţii, reuşeşte să prezinte informaţii şi soluţii practice în concordanţă cu tendinţele şi orientările actuale din domeniu, oferind soluţii şi sugestii utile practicienilor din acest domeniu. În plus, publicarea acestei lucrări reprezintă o restituire, însoţită de un gest de reverenţă faţă de persoana şi personalitatea sorei Hanelore Roth, implicată şi devotată activităţilor din domeniul ştiinţelor şi practicii educaţionale.

Prof. univ. dr. Alois Gherguţ

 

Dacă sr. Hanelore ne-a vorbit în lucrarea de faţă despre strategii de motivare a elevilor subrealizaţi şcolar, doresc şi eu acum, la încheierea cărţii, să mărturisesc câteva motivaţii ale mele cu privire la apariţia acestui volum în limba română.

Din principiu, am dorit ca această carte să reprezinte traducerea unei lucrări de specialitate în domeniu şi pentru a fi utilă „practicienilor din domeniu” – după cuvintele domnului prof. univ. dr. Alois Gherguţ –, dar să însemne şi o carte oarecum comemorativă, scoţând în relief persoana şi personalitatea sr. Hanelore Roth, ca o „restituire morală” faţă de dânsa.

Deşi nu am cunoscut-o pe sr. Hanelore Roth în mod direct, mărturisesc că ceea ce m-a determinat la realizarea acestei cărţi, în mod special la faptul de a traduce şi publica lucrarea de faţă în limba română, la a releva însemnătatea studiului ştiinţific realizat de sr. Hanelore Roth, a fost întâmplarea fericită când am descoperit şi am înţeles valoarea micii opere scrise de sr. Hanelore, a lucrării ei de licenţă – care aduce elemente de noutate şi însemnătate aparte în câmpul educaţiei şcolare. De asemenea, ceea ce m-a determinat a fost că am înţeles mesajul ei din conţinutul lucrării ei ca un fel de testament spiritual, pentru că doar după o lună şi câteva zile după ce a susţinut examenul final şi prezentarea tezei de licenţă, avea să-şi împlinească jertfa vieţii ei, la vârsta tânără de 33 de ani, avea să moară din cauza unei boli necruţătoare, a unei tumori, după o viaţă oferită lui Dumnezeu şi slujirii fraţilor, după o viaţă dedicată formării şi educării copiilor cu multă dragoste.

Pr. Emil Ioan Robu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro