Drumul de credinţă al sfântului Iosif. Meditaţii pregătitoare pentru sărbătoarea sa

Cardinal Anastasio Ballestrero, Drumul de credinţă al sfântului Iosif. Meditaţii pregătitoare pentru sărbătoarea sa, Iași 2021, 76 p., 11×17, ISBN 978-606-578-440-6, 10 lei. 

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Drumul de credinţă al sfântului Iosif. Meditaţii pregătitoare pentru sărbătoarea sa, scrisă de Cardinalul Anastasio Ballestrero și tradusă în limba română de pr. Cristinel Fodor. Cartea apare în colecția „Rugăciuni creștine”, în formatul 11×17, are 76 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la proclamarea sfântului Iosif ca patron al Bisericii universale de către fericitul Pius al IX-lea, prin decretul Quemadmodum Deus (8 decembrie 1870), papa Francisc a propus celebrarea unui an special dedicat sfântului Iosif, an care se va încheia în ziua de 8 decembrie 2021.

Pentru a marca acest eveniment și pentru a-i ajuta pe creștini să cunoască mai adânc persoana și rolul sfântului Iosif în istoria mântuirii, Editura Sapientia a publicat recent cartea Drumul de credinţă al sfântului Iosif. Meditaţii pregătitoare pentru sărbătoarea sa, semnată de Cardinalul Anastasio Ballestrero (1913-1998) și tradusă în limba română de pr. Cristinel Fodor. De asemenea, în curând va apărea cartea scrisă de pr. Donald Calloway, având titlul Consacrarea către sfântul Iosif.

Cartea cardinalului Ballestrero, pe lângă meditația personală, poate fi folosită și ca o novenă de pregătire la sărbătoarea sfântului Iosif, patronul Bisericii universale (19 martie). Cartea este constituită din nouă teme, fiecare temă având în componența ei un fragment biblic, o reflecție, câteva invocații și o rugăciune finală. La finalul cărții autorul a considerat potrivit să adauge nr. 22-32 din enciclica sfântul Ioan Paul al II-lea Redemptor Custos (15.08.1989), dedicată sfântul Iosif, Purtătorul de grijă al Mântuitorului. Iată aceste teme:

  1. Chemarea sfântului Iosif
  2. Docilitatea sfântului Iosif la planul lui Dumnezeu
  3. Credinţa sfântului Iosif
  4. Iosif, model de rugăciune
  5. Tăcerea umilă a sfântului Iosif
  6. Tăcerea activă a sfântului Iosif
  7. Tăcerea contemplativă a sfântului Iosif
  8. Misiunea sfântului Iosif
  9. Sfântul Iosif, patronul Bisericii
  10. Purtătorul de grijă al Mântuitorului

Rugăciune în cinstea sfântului Iosif

Reflecțiile cardinalului Anastasio Ballestrero dezvoltă ceea ce subliniază și Directoriul despre evlavia populară şi liturgie: „De-a lungul secolelor, mai ales cele recente, reflecţia eclezială a scos în evidenţă virtuţile sfântului Iosif, între care strălucesc: credinţa, care în el s-a tradus în adeziune deplină şi curajoasă la proiectul mântuitor al lui Dumnezeu; ascultarea sârguincioasă şi tăcută faţă de manifestările voinţei sale; iubirea şi respectarea fidelă a Legii, evlavia sinceră, tăria în încercări; iubirea feciorelnică faţă de Maria, exercitarea necesară a paternităţii, ascunderea activă” (nr. 219).

Este cunoscută devoțiunea papei Francisc față de sfântul Iosif. În timpul călătoriei la Manila, el a povestit despre obiceiul său de a pune sub statuia lui „Iosif dormind”, aflată pe biroul său din „Sfânta Marta”, un bilet pe care sunt scrise propriile griji. Și nu doar atât. Într-o notă de pe la jumătatea scrisorii „Patris corde”, papa amintește despre provocarea pe care o lansează de 40 de ani în fiecare zi: după recitarea Laudelor, spune o veche rugăciune găsită într-o carte de rugăciuni din secolul al XIX-lea. Destinatarul acelei „provocări” zilnice este sfântul Iosif, deoarece, după ce i s-a încredințat totul, „situații grave și greutăți”, acea rugăciune se termină cu aceste cuvinte: „Să nu se spună că te-am invocat zadarnic”.

Pr. dr. Ștefan Lupu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro