Écrits/Scrieri

Charlotte Sibi, Écrits/Scrieri, Iaşi 2015, 402 p., 14×10, ISBN 978-606-578-201-3, 20 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Écrits/Scrieri, care cuprinde scrierile Charlottei Sibi (1901-1989), în limba franceză și în limba română, editate de dl Olivier Dumas. Cartea apare în colecţia „Creștinism în contemporaneitate”, formatul 14×20, are 402 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.

Ediţia bilingvă a scrierilor Charlottei Sibi: Écrits/Scrieri, publicată recent la Editura Sapientia, sub coordonarea dlui Olivier Dumas, a fost posibilă datorită muncii benevole a traducătorilor: Iulia Raclaru, Cristina Poede, Nicoleta Marinescu, Anca Gavril, Irina Damaschin, pr. Anton Despinescu, Felicia și Olivier Dumas.

Cine a fost Charlotte Sibi și de ce sunt importante scrierile sale aflăm din prefața editorului, dl. Olivier Dumas:

„Charlotte Sibi a fost o eminentă profesoară de franceză, o adevărată creştină şi o mare formatoare de conştiinţe. Fiica lui Joseph Sibi, profesor şi agent consular al Franţei la Iaşi, ea s-a născut în acest oraş – ca şi mama, Hortense şi surorile Marie şi Alice – în anul 1901.

Elevă a pensionatului «Notre Dame de Sion» din Iaşi, a locuit la Paris cu familia în timpul Primului Război Mondial. Din nou în România, după studii de Litere la Universitatea din Iaşi, devine profesoară de limba şi literatura franceză la Liceul „Carmen Sylva” din Botoşani şi scrie numeroase manuale şcolare.

De origine franceză şi «burgheză», catolică practicantă şi profesoară de franceză în timpul regimului comunist, când rusa devine limba de studiu obligatorie, Charlotte Sibi este exclusă definitiv din învăţământul public, din motive ideologice, în 1949.

Întoarsă în casa familiei din Iaşi, Charlotte Sibi nu se va opri din a preda limba franceză. Până la ultima suflare, în luna mai 1989, ea va da lecţii de franceză acasă unor sute de copii, formând astfel o mare parte a viitoarei elite francofone din oraşul Iaşi”.

În prima parte a acestui volum a fost publicat Curriculum vitae, un manuscris autobiografic redactat de Charlotte Sibi în 1987 pe perioade de câte 7 ani. Urmează apoi Jurnalul spiritual, pe care Charlotte Sibi l-a ținut între 10 iulie 1929 și 4 iulie 1953. Născută într-o familie de nepracticanți din punct de vedere creștin, o dată cu intrarea în internatul călugărițelor „Notre Dame de Sion” din Iași, ea a primit o educație religioasă și, la vârsta de 11-12 ani, a simțit o dorință intensă de sfințire. Maturizându-se, s-a decis pentru un autocontrol și un real progres spiritual, notând toate trăirile ei în acest Jurnal spiritual.

Volumul continuă cu articolele scrise de Charlotte Sibi pentru Lumina creștinului și Almanahul „Presa Bună”, în perioada 1941-1943.

Ultima parte a operei Écrits/Scrieri este alcătuită din scrisorile pe care Charlotte Sibi le-a scris lui Ruth Cohn din perioada 1967-1989, una dintre cele mai apropiate foste eleve de la Botoşani. După cum afirmă editorul, „aceste scrisori reprezintă o mărturie inedită, autentică şi directă, de o valoare morală şi spirituală extraordinară. Profesoara, formatoare de conştiinţe şi misionară laică, îşi dezvăluie aici mesajul, gândurile, sfaturile, generozitatea, toată iubirea ei de Dumnezeu şi oameni”.

Parcurgând paginile acestor scrieri ale Charlottei Sibi, putem descoperi „fabulosul portret şi magnificul mesaj pe care îl transmite această persoană deosebit de valoroasă pentru cultura română şi cea franceză”.

David Eduard Cristian

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro