Fascinația binelui. Creștinism și postmodernitate
Wilhelm Dancă, Fascinația binelui. Creștinism și postmodernitate, Iași 2007, 406p., 14×20, ISBN: 978-973-8980-13-6, 20 RON.
Vremurile de astazi sunt, cu siguranta, vremuri de schimbare. La 400 de ani dupa ce Iluminismul a definit era moderna, structurile acesteia par a se prabusi. Fie ca e vorba de politica si de putere ce actioneaza în functie de interese nationale, fie ca e vorba de o orânduire corespunzatoare pietei private cladite pe competitie individuala pentru profit economic, toate par sa scape de sub control. Dupa toata experienta secolului al XX-lea cu razboaiele si pogromurile sale, devine tot mai limpede ca ordinea mondiala de astazi nu mai este în stare sa gestioneze puterea pe care a generat-o.
Unii cauta o solutie în directia simplei adaptari a acelorasi structuri de putere si de profit, dar aici succesul pare un miraj ce se îndeparteaza tot mai mult. Altii, dimpotriva, cauta forte mai profunde si mai vaste pentru viziunea si energia necesara unei corectii. Aceste forte se situeaza mai degraba la nivelul spiritului, ca stând la baza puterii de decizie a societatii, adânc înradacinate în culturi si civilizatii si de aceea împartasite pe scara larga într-o întreaga civilizatie.
Lucrarea de fata îsi propune aceasta a doua abordare ca raspuns la provocarile actuale. În acest scop, începe prin a muta reflectia la un nivel mai profund, adica la chestiunile spirituale ale adevarului, moralitatii si dreptatii, spre a determina noi resurse umane sa ia parte la aceasta sarcina. Cum pot fi remobilizate acestea în vremurile noastre?
Partea I cerceteaza dificultatile de înfruntat pentru a folosi resurse spirituale în timpuri marcate de pluralism, de stiinta, de secularizare si de profund scepticism cu privire la însasi capacitatea de a cunoaste. În aceasta directie, ea ofera o analiza pertinenta si o evaluare a dificultatilor pe care le traim si ridica problema daca si cum aceasta schimbare de orizonturi este posibila în zilele noastre. Nu este o lucrare cladita pe sperante desarte, ci pe înfruntarea unor probleme reale.
Recunoscând preocuparea centrala a Bisericii pentru dimensiunea spirituala a vietii omenesti, partea a II-a întreprinde o examinare a Bisericii pentru a lega sensul si motivatia spirituala de dimensiunile seculare ale vietii si de nevoile lor actuale. Aici lucrarea se concentreaza asupra Conciliului al II-lea din Vatican si asupra unor documente ulterioare. Faptul ca acorda o atentie speciala Europei de Est are o semnificatie majora, pentru ca timp de multe decenii societatea de acolo a fost organizata pe o baza contrara, vizând excluderea si/sau suprimarea fortelor spirituale ale vietii. Este deci de mare interes sa se examineze un mod de întelegere si de învatatura care sa inverseze aceasta relatie si sa arate în ce fel dimensiunea spirituala a istoriei si culturii unui popor ramâne un fundament ferm pentru o reînnoire sociala.
Partea a III-a preia sugestia lui Toma de Aquino de a porni dinspre experienta spre întelepciune, si anume de a reaseza ratiunea în statutul ei mai bogat si mai profund de întelepciune. Analizeaza felul în care acest lucru a fost dezvoltat de ultimii doi papi si de un numar de gânditori crestini est-europeni.
În toate privintele, sarcina de a reda forma si temei vietii omenesti prin identificarea si aplicarea resurselor spiritului la viata din vremurile noastre este cu adevarat herculeana. Întrucât aceste resurse au devenit acum globale, ea a devenit sarcina întregii omeniri. Presupune atât o redescoperire cât si o adaptare a rolului Bisericii de a îndrepta atentia si a calauzi actiunea spre a realiza binele în vremurile noastre. Aceasta este tocmai preocuparea centrala a lucrarii de fata scrise de Wilhelm Danca. Nimic nu poate fi mai necesar pentru timpul nostru.
George F. McLean
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro