Iertarea păcatelor
Claudiu Dumea, Iertarea păcatelor, Iași 2013, 304 p., 14×20, ISBN 978-606-578-079-8, 20 lei.
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Iertarea păcatelor, scrisă de părintele Claudiu Dumea. Cartea apare în colecţia „Credo”, formatul 14×20, are 304 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 20 lei.
„Cel mai mare păcat al lumii contemporane este cu siguranţă faptul că oamenii au pierdut simţul păcatului”, spunea Papa Pius al XII-lea într-un discurs din 27 octombrie 1946. În lumea în care trăim, simţul păcatului a dispărut aproape complet din conştiinţa maselor. Nu a existat niciodată o lume perfectă, fără păcate şi nici nu va exista nici de acum încolo. Dar, în trecut, păcatului i se spunea pe nume, păcătosul, cel puţin, recunoştea că este greşitor, slab. Astăzi, însă, cuvântul păcat e un cuvânt foarte ocolit, ba chiar de-a dreptul jenant, pe care societatea nu-l mai suportă; putem spune că e pe cale de dispariţie. Trăim, cum spunea filozoful german Hegel, în cea mai bună dintre toate lumile posibile.
Această situaţie este favorizată de ideologiile care au dominat şi domină societatea modernă şi care combat noţiunea de păcat (de exemplu: iluminismul, psihanaliza lui Freud, sociologia de inspiraţie marxistă etc.). Cu toate acestea, aşa cum în Simbolul Apostolilor mărturisim credinţa în Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, în sfânta Biserică, în învierea morţilor şi în viaţa veşnică, tot așa mărturisim credinţa în iertarea păcatelor, în iubirea milostivă a lui Dumnezeu.
Tocmai despre acest articol al Crezului, iertarea păcatelor, ne vorbeşte părintele Claudiu Dumea în acest volum care continuă, de fapt, seria de meditații despre articolele de credință din Simbolul Apostolilor, pe care autorul le-a publicat în Colecția „Credo” de la Editura Sapientia: 1. Cred în Dumnezeu, 2. Îngeri și Diavoli, 3. Cred în Isus Cristos, 4. Cred în Duhul Sfânt, 5. Cred în Biserica una sfântă, catolică și apostolică.
Cartea Iertarea păcatelor este alcătuită din două mari părţi, precedate de o introducere scurtă introducere despre o lume păcătoasă, dar care nu se recunoaște păcătoasă. Prima parte, Botezul apei, este dedicată sacramentului Botezului. Principalele teme tratate sunt: păcatului originar, celebrarea sacramentului Botezului, harului Botezului, demnitatea celui botezat, relația cu Persoanele divine ale Sfintei Treimi, lupta împotriva duhului rău etc. Cea de-a doua parte, Botezul lacrimilor, tratează despre sacramentul Spovezii. Aici, principalele teme sunt: păcatul și efectele sale, celebrarea sacramentului Spovezii, elementele indispensabile pentru a face o bună spovadă și pentru a ajunge la reconcilierea cu Dumnezeu, rolul preotului și dispozițiile penitentului în celebrarea spovezii.
Cartea, prin limbajul său plăcut şi accesibil, poate fi de un real folos tuturor celor care vor să înțeleagă mai bine semnificația afirmației din Crez: „Cred… în iertarea păcatelor”, dar și acelora care vor să aibă o cunoaștere mai clară a concepției creștine despre păcat și răscumpărarea din păcat, despre viața de prietenie cu Dumnezeu și despre modalitățile prin care se poate evita păcatul și se poate păstra harul sfințitor.
Laurenţiu Turbuc
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro