Mediul Noului Testament

Eduard Lohse, Mediul Noului Testament, Iaşi 2010, 380 p., 14×20, ISBN 978-973-8980-76-1, 20 lei. 

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Mediul Noului Testament, scrisă de Eduard Lohse. Cartea apare în colecţia „Studii biblice”, în formatul 14×20, are 380 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 20 lei.

Biblia se înscrie printre operele clasice ale omenirii. Mesajul ei este valabil în toate timpurile întrucât, aşa cum zice Ecleziasticul, „Nu-i nimic nou sub soare”. Însemnătatea ei creşte în ochii creştinului prin faptul că este cuvântul revelat al lui Dumnezeu.

Pentru a o înţelege mai bine, trebuie să cunoaştem şi contextul în care au apărut scrierile acesteia, mai ales Noul Testament, în care este cuprins mesajul înnoitor al lui Isus Cristos şi predica apostolilor. În acest sens, în ajutor ne vine lucrarea „Mediul Noului Testament”, scrisă de Eduard Lohse, teolog german. Apariţia în limba română a acestei cărţi se datorează muncii de traducere depusă de Marius şi Petronela Bitiuşcă. Tradusă din limba engleză, cartea are un aspect descriptiv, întrucât analizează influenţele, mai îndepărtate sau mai apropiate, şi cadrul în care a fost scris Noul Testament.

Cartea are o structură bipartită, în raport cu cele două culturi în care s-a născut şi dezvoltat creştinismul, cea iudaică şi greco-romană.

Partea I, „Iudaismul în timpul Noului Testament” reprezintă o expunere istorică a iudaismului în epocile persană, elenistică şi romană, prezentând evoluţia acestuia din timpul dominaţiei persane până în epoca Noului Testament. De asemenea, analizează mişcările şi categoriile sociale care s-au format pe parcursul istoriei evreilor, cu semnificaţiile şi funcţia lor, precum şi activităţile şi doctrina religioasă a evreilor din timpul lui Isus.

În a doua parte, „Mediul greco-roman al Noului Testament”, se descriu aspectele politice şi filozofice în care apostolii au predicat vestea cea bună, analizând politica şi societatea în Imperiul Roman în secolul I î.C., precum şi mişcările religioase şi curentele intelectuale din lumea greco-romană din timpul Noului Testament. Un capitol separat este dedicat gnosticismului, apărut ca urmare a înţelegerii greşite a mesajului lui Isus, prin întâlnirea acestuia cu o serie de credinţe religioase şi concepţii filozofice extra-palestiniene.

Având un caracter istoric, cartea de faţă poate fi considerată o deschizătoare de drumuri pentru cei care vor să studieze mai aprofundat Noul Testament, ajutându-l pe cititor să înţeleagă mai bine condiţiile politice, sociale, religioase, economice, spirituale în care a apărut şi s-a dezvoltat creştinismul în secolul I d.C.

Cosmin Cimpoeşu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro