Necrolog. Preoţi, călugări şi seminarişti care au slujit în Moldova (17.02.1607 – 27.06.2024)
Necrolog. Preoţi, călugări şi seminarişti care au slujit în Moldova (17.02.1607 – 27.06.2024), ediția a II-a, îngrijită şi adăugită de pr. dr. Fabian Doboş, Iași 2024, 356 p., 17×24, ISBN 978-606-578-550-2, 45 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Necrolog. Preoţi, călugări şi seminarişti care au slujit în Moldova (17.02.1607 – 27.06.2024), ediția a II-a, îngrijită şi adăugită de pr. dr. Fabian Doboş. Cartea apare în colecția „Istorie bisericească”, în formatul 17×24, are 356 şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 45 lei.
Lucrarea Necrolog reprezintă un omagiu adus celor care au predicat evanghelia pe tărâmul Moldovei, începând cu anul înfiinţării Episcopiei de Bacău (1607). Aceşti misionari (preoţi, călugări şi seminarişti) au ţinut aprinsă flacăra credinţei catolice la Est de Carpaţi, reuşind s-o amplifice în mod admirabil, dacă ţinem cont că numărul de catolici a crescut de la câteva mii, la începutul secolului al XVII-lea, la peste 200.000, în anul 2024.
Volumul este o contribuţie importantă la cercetarea istoriei catolicilor din Moldova, mai ales pentru faptul că are la bază manuscrisele pe care preotul franciscan minor conventual Iosif Gabor le-a lăsat Bisericii locale; informaţiile conţinute în aceste studii au fost completate ulterior de părintele Iosif Simon, care a aparţinut aceluiaşi ordin, şi de părintele Ieronim Budulai, preot al Diecezei de Iaşi. Aceştia au fost deja chemaţi la cele veşnice.
Editorul prezentei lucrări, pr. dr. Fabian Doboş, preot al Diecezei de Iaşi, plecând de la aportul celor trei preoţi amintiţi, şi sprijinit de membrii şi colaboratorii Departamentului de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici”, dar şi de mulţi studenţi ai Seminarului „Sfântul Iosif” din Iaşi, a reuşit să facă o scurtă prezentare a tuturor evanghelizatorilor care s-au străduit să predice cuvântul Domnului pe meleagurile Moldovei, începând cu anul înfiinţării Diecezei de Bacău, până în anul 2024. Astfel, cei 886 de „misionari ai cuvântului” sunt amintiţi în această carte, pentru ca cei care au avut parte de roadele slujirii lor să-i amintească în rugăciuni sau să se roage prin mijlocirea lor.
Catolicii din Moldova nu au avut niciodată o viaţă uşoară, din diverse cauze: politice, sociale, religioase şi economice. Cu toate acestea, numărul lor a crescut exponenţial, având în vedere că la finele secolului al XVII-lea numărul lor era doar de 300, aceştia fiind îngrijiţi spiritual de câţiva preoţi de rit latin. În secolul următor, numărul catolicilor din Moldova a crescut mult, datorită implicării misionarilor care predicau cuvântul cu mult zel, dar şi datorită faptului că spre sfârşitul secolului au venit numeroşi catolici din Transilvania, care s-au aşezat în multe localităţi ortodoxe din Moldova, păstrându-şi însă credinţa catolică. Aceştia, încet-încet, s-au integrat în mijlocul locuitorilor din Moldova, participând la toate evenimentele politico-sociale din principatul român. După Mica Unire (1859), catolicii din Moldova au avut parte de o evoluţie deosebită, avându-l drept protector pe Mihail Kogălniceanu, iar după aceea, pe viitorul rege Carol I, care fusese botezat în Biserica Catolică. Acesta din urmă, devenind rege în 1881, nu a uitat de originea sa catolică şi a reprezentat un puternic sprijin pentru catolicii din întreaga ţară.
Secolul al XX-lea poate fi sintetizat în câteva cuvinte: perioada interbelică a fost apogeul activităţii catolice din Moldova, iar perioada comunistă a devenit, datorită jertfelor credincioşilor, „sămânţa creştinilor” de azi.
Prezenta lucrare, prin biografiile pe care le conţine, face o scurtă memorie a vieţii şi activităţii misionarilor care s-au străduit să predice evanghelia în Moldova. Suntem recunoscători celor trei preoţi amintiţi mai sus, care au dat naştere acestei idei, trecuţi deja la cele veşnice, dar şi coordonatorului volumului şi colaboratorilor săi, precum şi Editurii „Sapientia” pentru oportunitatea de a ne aminti de înaintaşii noştri.
Iosif Păuleţ
Episcop de Iaşi
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro