Parabolele lui Luca. Din amonte în aval

Michel Gourgues, Parabolele lui Luca. Din amonte în aval, Iași 2006, 314 p., 14×20, ISBN: 973-8474-72, 8, 15 RON.

Cartea a fost tradusa în limba româna de Marius Bitiusca. Michel Gourgues, calugar dominican, este profesor de exegeza a Noului Testament la Colegiul Dominican din Ottawa (Canada) si profesor invitat la Scoala Biblica si Arheologica Franceza de la Ierusalim.

   Cartea prezinta o analiza a parabolelor evanghelistului Luca. Avem în fata un tezaur, dupa cum remarca autorul în primele pagini. Metoda folosita în explorarea parabolelor este prezentata în introducere: „Pentru fiecare dintre ele, urmând metoda de analiza istorico-critica, vom parcurge totalitatea operatiunilor ce conduc de la exegeza la actualizare sau, asa cum spune formula din subtitlu, «din amonte în aval». În amonte, mai întâi, încercând în prima faza sa ne întoarcem la sursa. Ne vom stradui sa întelegem parabolele lui Isus în functie de contextul în care Luca le-a situat, de semnificatia pe care le-a dat-o, de aplicatiile pe care le-a dedus în strânsa legatura cu preocuparile sale si ale comunitatii în care traia. Pentru ca aceste parabole apartin celei de-a treia Evanghelii, nu va fi totdeauna posibil – cum se face, de obicei, prin compararea diverselor versiuni evanghelice – sa ne întoarcem cât mai aproape de sursa, adica la Isus însusi. Totusi, în unele cazuri, debarasarea de partea redactionala a lui Luca, compararea cu alte parabole evanghelice sau cu tematica predicii lui Isus ne vor permite sa întrevedem câte ceva din contextul si semnificatia originala a parabolelor. O data încheiata aceasta prima etapa, vom putea, mai apoi, sa coborâm în aval si sa analizam lucrurile nu în relatie cu locul de aparitie al parabolelor, ci cu destinatia lor: credinta si trairea credintei în ziua de astazi. Vom încerca, deci, sa desprindem, într-o perspectiva hermeneutica, câteva linii de actualizare în acord cu exegeza textelor, sa schitam o noua lectura a parabolelor lui Luca în functie de propriul nostru context cultural si eclezial”.

   În studiul de fata, Michel Gourgues ne invita sa redescoperim actualitatea acestui „repertoriu de aur”, care sunt parabolele. Volumul se adreseaza nu numai celor pasionati de studiul Bibliei, ci si tuturor acelor persoane care doresc sa ia un prim contact cu universul biblic sau sa înteleaga mai bine mesajul Evangheliilor.

A. Dumitrescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro